Re: Koji mikrofon za ozvucavanje violine live ?
Snimao sam ovih dana sa svojim bendom neki (promotivni) demo snimak, kod mene kući. - klavir, violina, gitara, vokal.
Svi u bendu smo akademski muzičari (da napomenem - to ?to smo radili nema veze sa akademskom muzikom - sviramo rok po kafanama i klubovima) - sa ozvučavanjem instrumenata, pogotovo u studiju nemamo vele-iskustva.
Elem, krenuli smo da snimamo akustičnu violinu.
Nismo imali neki izbor mikrofona
- imam shure sm57, behringer C3, Rode M2, i neki pickup od cca 20e, kojim ozvučavamo violinu za live nastupe.
- pickup smo odmah eliminisali jer zvuči k'o karina
- najbolje nam je na kraju legao behringer
- pomjerali smo mikrofon svuda oko violine i svirača dok je ovaj svirao i slu?ali na monitorima i slu?kama koja pozicija mikrofona nama najbolje zvuči, i kao prona?li neki zadovoljavajući zvuk?!
Medjutim, upravo disanje violiniste je u snimku bilo totalno nepodno?ljivo, ?ta god da napravimo - pa smo poku?ali da pravimo komplomis u poziciji mic-a, pa smo se čak vraćali i na ove druge mic-ove. - Na kraju ni?ta!
Odlučili smo da pozajmimo električnu violinu - neku yamahu - sad nemam pojma - mislim da je solidnog ranga.
Bilo nam je mnogo lak?e snimiti, nismo imali nikakav strah od snimanja - izlazi sve, ali smo se ipak na kraju svi slo?ili da je akustična violina uvjerljivija, da ima bolji ton, boju - čak i u na?em snimku, napravljenim mic-om koji je karina. Bilo nam je, eto ?ao ?to nismo mogli da je snimimo.
Ispalo je da je električna violina ipak najbolje kompromisno rije?enje, ali napominjem - komporomisno. Violinista ozbiljno razmi?lja o kupovini el. violine.
|