Po veličini od najmanjeg: Prim, Bas prim, Čelo, Kontra i Bas...
Žice na ovim instrumentima su 5X tvrđe nego na gitarama i menjaju se tek kad puknu, što se ne dešava nekad i godinama...

...
Postoje graditelji, nema industrijski, na veliko proizvedenih koliko znam, i žice se kupuju dužno, komadno i nema ih u kompletima...
Sviraju se, po zastupljenosti najviše na prostorima:
severne Srbije - Vojvodina, istočna Hrvatska - Slavonija i širi jug Mađarske...!
Uz to i ono što imaš na Wiki, sasvim dovoljno za tonca. Naravno, preslušaj izvesnu količinu tamburaške muzike pre posla i polako, bez puno filozofije, kao da snimaš džez... Ničega puno, svega dovoljno! Obično se neiskusni zajebu pa namunje bas, kao da je rok ili pop muzika, pa na to obrati pažnju, najčešće bas fonira...sve meko i ujednačeno.
http://en.wikipedia.org/wiki/Tamburica
Imaš i slike svih ostalih i kako se koji zove instrument pa pročitaj da odeš "spreman"...
Takođe imaj na umu da se tu i peva, ne mislim samo na pevača,već i cela banda ume da se dernja, pa i to treba pokriti, zato ja za takve stvari volim kondenzatore, pa ih postavim "na po' puta" i hvatam i instrument i vokal...
Čisto da vidiš o čemu pričam,ovo je neki
hokus~pokus koji su neki ljudi radili, pa smo snimali "na 1,2,3", bez računara samo 2~track na MiniDisk.
Poz'