View Single Post
Old 25-05-2012, 01:29 AM   #2
Synclavier
Moderator

Synclavier's Avatar

Default Re: Ray Kurzweil o Kurzweil-u i kako je pocelo

Da... Ima link i na zvanicnom Kurzweil sajtu, zanimljivo "stivo" za pogledati.

Inace, cela prica me je vratila u vreme prve polovine osamdesetih na koje imam samo lepe asocijacije, makar sam tad bio bas klinja... Lepo vreme i za zivot, a bogami i za muzicku industriju, kada se dobro radilo (i zaradjivalo), a nisu se prodavale bas totalne banalnosti Verovatno i zato sto tada jos uvek nije mogao bas svako da se "bavi" muzikom, a cela produkcijska oprema je dozivela pravi "kvantni" skok sto se odmah odrazilo na kvalitet albuma koji su se tada objavljivali (i kreativno i tehnoloski), da sad ne nabrajam, to je vec neka druga tema.

Kurzweil K250, Fairlight CMI II, NED Synclavier II, E-MU Emulator II, svi su se nekako pojavili "u par godina" i doneli novi zvuk i kreativne mogucnosti. Pri tom svi su ozbiljno, dugo i temeljno razvijani od timova koje su vodili erudite i tehnoloski vizionari poput Ray Kurzweil-a, pravljeni solidno i za dugu upotrebu, bas suprotno od danasnjih kineskih standarda i logike trzista Da ne pominjem NASA-in upliv u NED Synclavier sto se tice patenata i komponenti koje su samo koju godinu ranije bile dostupne samo ministarstvu odbrane SAD. Naravno, to se odrazilo i na cenu .

Dan danas se secam casopisa "Trend", koji mi je uz "Racunare" i jos ponesto, u eri bez interneta sluzio da, kao klinja gladan znanja, pratim trendove u audio-video-racunarskoj tehnologiji. U jednom broju iz 1985 bio je i duzi clanak o Ray Kurzweil-u i K250, osnovama primenjenih tehnologija i prvim utiscima nekih od vrhunskih muzicara (Lyle Mays, Steve Wonder,...). Malo je reci da sam clanak procitao vise puta potpuno fasciniran sadrzinom... Uzgred, uspem li da nekad i negde pronadjem taj prastari broj, obecavam da cu ga skenirati i podeliti sa svim kolegama .