View Single Post
Old 20-05-2012, 08:06 AM   #5
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Sta bi voleli da procitate u...

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Moj predlog novog akustičkog dizajna male sobe je obraćanje (velike) pažnje isključivo na bas opseg (<200Hz) i potpuno zanemarivanje ostatka spektra u akustičkom tretmanu (takoreći potpuno ukidanje "stabilizatora stereo slike" - absorbera, difuzora...). Koliko god to delovalo radikalno....

Pozdrav,

Vasa
Razumem te potpuno, jedino je problem sto "potpuno zanemarivanje" dovodi do iznenadjujucih efekata, gde covekov sluh postaje ekstremno osetljiv na "nestabilnu stereo sliku"... posto maskiranja usled divljih bass frekvencija nema.... mi se, znaci, prilagodjavamo/adaptiramo veoma brzo i zaboravljamo sta nam je do sada smetalo, te ako nam opet nesto smeta, i dalje nema dobrog fokusa/koncentracije... Na kraju mozes takav princip da probas i da zakljucis sam, sve sto sam napisao (ili ne zakljucis)... mogu ti cak i pomoci u tome... jedino se slazem s tobom da je divljanje bass frekvencija, najveci problem u svakoj (maloj) sobi, ali daleko od toga da je jedini, i da kad resite njega da je sve posle lako, posto ste ziva bica, a ne masine, te treba na kraju imati prostor koji vam je prijatan, a SAMO sredjivanje bass frekvencija bez obzira na "stabilizaciju stereo slike", ne moze i ne mora da vodi ka sobi koja je udobna za ljude... a ozbiljno verujem da je neka udobnost ipak neophodna za (efikasan) kreativan rad ljudskih bica.

Toliko o tome, jedino.. doduse, nisi razumeo sta sam hteo ovim threadom

Ja vec imam (neki, svoj) novi akusticki dizajn (takav kakav jeste, kakav god bio) koga zelim da predstavim citaocima. Problem mi je mali slobodan prostor u casopisu te pitam clanove foruma sta bi njima bilo znacajno/zanimljivo da procitaju, posto je tema siroka i 2000 reci je daleko od dovoljnog da se sve opise. A sta ih ne zanima. Znaci... da li bi citaoc vise zeleo da procita o osnovnoj koncepciji, konstrukcione principe, nacine izrade, utiscima tokom rada u toj prostoriji.... itd i cega se vec nisam setio. Ja znam da opisem to nadugacko i nasiroko, jedino mi je problem sto nisam snimatelj niti producent... "ni nalik"... fokus interesovanja poznajem iz sasvim drugog ugla u smislu nepovezanih detalja ali mi nije blizak da bih u startu znao sta vas konkretno najvise zanima u takvim tekstovima. BTW, imam nekoliko tekstova napisanih za akusticare, i to je ok, ali to je potpuno drugi svet i tu ne moram da brinem o ovakvim pitanjima, s jedne strane nemam preterana ogranicenja u pogledu duzine teksta a sa druge strane ne moram da brinem da li citaoci znaju matematku, akustiku, fiziku i sta vec. Ako ne znaju moraju nauciti... da bi razumeli tekst. To u ovom slucaju nije namera, nego je cilj je da se dizajn sto vise priblizi krajnjim korisnicima sa 2000 reci i par ilustracija/slika.

Nisam siguran da sam razjasnio u potpunosti ali se dodatnim pitanjima to moze popraviti.

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 20-05-2012 at 08:15 AM.
boggy is offline   Reply With Quote