Quote:
Originally Posted by NLP
......
Možda da je marketinška komunikacija ovakva i u istinu i koriste to za kompenzaciju ali dobro, to znaju oni, ne mi, a reklamiraju drugačije... dizajn je kod tih produkta na prvom mestu, samo za razmislak...
|
Pa, ubedjen sam da vise znam o dizajnu zvucnika nego o marketingu... te sam
iscupao iz te oblasti jedini moguci smislen razlog zasto bi neko "tiltovao" baffle zvucnika (da, "
baffle tilt(
ing)" je naziv).
Inace metoda je vec bila poznata 1977. Ne verujem da je tada uvedena, ali KEF 105 pamtim da je imao kombinaciju i mehanickog razmaka ali i nagiba prednje ploce mid/tweeter satelita. Ima mnogo drugih primera u dizajnu audiofilskih zvucnika i dan danas...
KEF 105 (1977.)
ceo zvucnik:
,BPe9C(f0eQ~~60_58.JPG)
samo "satelit"
Moderniji primeri postupka... hm.. mozda Focal audiofilska serija Utopia... tu je vec kompenzovan gubitak (roll off) visokih frekvencija koji je posledica upravo zakosavanja tweetera (rekoh vec ranije da je jako usmeren na najvisim frekvencijama)... te je u ovom slucaju samo woofer zakosen... tweeter gadja u pravcu zracenja (kako i treba, sto u "novom" dynaudio primerku, NIJE slucaj)...
Mali Diablo:
i masivni i kompleksni Grande Utopia

EDIT:
Bilo je i studijskih monitora koji su imali zakosenje (naravno, bez zakosavanja tweetera)... Earthworks Sigma 6.2