Quote:
Originally Posted by Mogli
 ... Dobri ste momci! Meni mozete pricati o kompresorima, ali o sviracima i pevacima sigurno ne. Njemu je Huso svirao i producirao prvi album, jer Dzoni jednostavno lose svira gitaru. Ali nije njemu samo Huso pomagao, vec i Fuma iz Parnog Valjka i Mladen Juricic iz Filma. Uostalom, potrazite to na Wikipediji.
|
Ma znaš kako, ne treba mi Vikipedija, imao sam taj album, a u to vreme sam baš voleo da čitam šta piše na omotima ploča. Taj album je producirao Drago Mlinarec. Što uostalom možeš da proveriš na
http://www.discogs.com/viewimages?release=771277
Quote:
Ko ce postati NEKO, o tome odlucuje NAROD, a taj narod se kupi dobrim tekstom i polunarodnjackim pevanjem. Nas narod voli narodnjake, zato je i Dzoni redovno svirao i obradjivao izvorne i starogradske pesme.
|
Mislim da je Štulić obrađivao "narodnjake" prevashodno zato što ih i sam voli. A bio je dovoljno lud da se ne stidi te svoje ljubavi, mnogo pre nego što je "etno muzika" postala IN u "urbanim sredinama". A baš su ga mnogo voleli ti urbani likovi.
Quote:
Tekst je osovina koja pokrece motor, pokrece pesmu.... Goran Bregovic je bio talentovan gitarista, ali len da vezba. Medjutim, po mom ukusu, on je za klasu jaci i originalniji tekstopisac od Marine Tucakovic. Njegove tekstualne teme su potpuno neocekivane.
A njega niko ni ne spominje po tom pitanju.
|
Pa vidiš, Bregović nije baš od onih muzičara koji se kurče time kako "nikad ništa nisu pročitali, a ništa im ne fali" (upoznao sam par takvih). Slušao svakakve muzike,
prelistavao svakakve knjige, maznuo šta mu treba, napravio svoj (pametan) spoj svega toga - odličan 5. Otprilike isto važi i za Đonija Š.
Pozdrav,
Vasa