View Single Post
Old 13-04-2012, 11:41 AM   #7
gregor z
Moderator

Default Re: Gregor Zemljič eq tehnike pitanje

Hvala na komplimentima.....nisu to neke revolucionarne tehnike nego samo baziraju na muzičkoj teoriji...i danas jih je veoma jednostavno raditi sa alatima koji su nam na raspolaganju...

Quote:
To je za mene bilo revolucionarno, zanima me dali stavlja peakove i na fundamentalne frekvenije ostalih instrumenata i ako da, koji su to?
Radim to na svim instrumentima , a tražim neki prosjek ili osnovne tonove koji su u skali pjesme. ako je u pjesmi modulacija i dodje so večih problema napravim korektivnu ekvalizaciju ponovo...ne dešava se to često..al sam to več radio...

Quote:
I dali smatrate da je stavljanje peakova dobra stvar generalno, zato što sam ?itao na gearslutzu da to nije dobro ali šta ja znam ja sam još dje?ak
Ma....ako zvuči o.k. onda je o.k., ne funkcionira to kod svih stvari...ali nekad fazne anomalije koje prouzrokuje notchanje naprave interesantan karakter...ili je njihova šteta zanemariva u usporedbi "kvaliteta" koji se sa tim dobija.

po meni je obavezna upotreba Hi/Lo pass filtera, eventuelna upotreba resonancije i automatizacija HPF/LPF cutoffa sa obzirom na dio pjesme.

Naprimer... u refrenu je veča "gužva" pa treba napraviti "mesta" , tako da ja prilično često automatiziram HPF/LPF. Trenutačno mi je favorit za to Sound Toys Filter Freak.

- Kristian Wilson [Nintendo Executive 1989]

Earresistible Mastering Website
Earresistible Mastering MySpace
gregor z is offline   Reply With Quote