View Single Post
Old 12-04-2012, 04:01 PM   #2
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Default Re: mix i mastering

Pozdrav i dobrodošao!

Miks i produkcija pre svega NISU namenjeni potpunim početnicima.
Ne postoji procedura "1-2-3-dobar miks"...!

Mora dosta toga pre toga da se savlada da bi se čestito i sa predznanjem neophodnim da bi se ti poslovi iole uspešno radili - uradio dobar ili bar korektan miks /produkcija. Osim što ima elemente zanata, podrazumeva i lične afinitete i notu umetničkog i stvaralačkog duha.

Frkvencije, opsezi određenih instrumenata i zvukova, međusobna interakcija istih tokom produkcije, to su samo neke veoma važne stvari koje je nemoguće staviti u pamflet ili brošuru... To se uči vremenom i radom sa zvukom. Kako ja to vidim, pola ovog dela posla su pravila a pola NISU pravila, već otkrića do kojih sam dođeš, na kraju krajeva i sadašnja pravila je neko "otkrio" ili upotrebio pa su tako nastala. Dakle doživotna potraga... To ne postoji ni u jednoj knjizi, ali bar prvu polovinu možeš naučiti ovde, sam, ili u nekoj od škola.

Postoje i škole i kursevi. Ne zato što bez njih ne može, već to dovoljno opisuje da se ne radi o "instant" proceduri, već daleko složenijoj nauci, ako se tako sme reći, sa tim da je osnova posedovanje talenta za to.

Rumski je takođe izvrsno i jedinstveno mesto na širem području ex Yu za naučiti neke neke smernice, ne samo vezane za sam audio zanat, već i razne druge aspekte tog posla, počev od akustičkog pristupa u izgradnji ili prilagođenju prostora za snimanje i/ili rad, preko dela vezanog za izbor, cene i kvalitet opreme pa i deo vezan za menadžment ove struke, odnosa prema muzičarima tokom procesa snimanja i slično...

Za početak ti preporučujem da kreneš polako da iščitavaš forum. On je praktično enciklopedija u kojoj ima i korisnih i manje korisnih stvari, ali mislim da je najvažnije početi raditi i onda kada se dođe na praktičan problem, potražiti rešenje u postojećim temama (a ima ih na hiljade,bezmalo) ili postaviti konkretno pitanje.

Onoliko koliko se neki iskusniji ovde trude da pomognu, imaj i obzira da neka potpuno banalna pitanja će možda naići na dozu sarkazma. Tipa: "kako povezujem mikrofon sa miksetom?" ili "kako se uključuju sluške u kartu?"...parafraziram, ali mislim da ti je poenta jasna.

Koristi Youtube, Google, isto tako gooomila tehničkih podataka vezanih za audio, analogni i digitalni domen se može naći na Wikipediji, pa tek kada iscrpiš te resurse, onda pitaš na forumu, čisto da ne bi ispadao...podcenjen...

Za sve drugo, slobodno pitaj, bar ja lično ću se truditi da uvek odgovorim maksimalno u svrhu rešenja problema, koliko je u mojoj moći i znanju.

A sada, na čitanje, i u okviru tema na koje nalećeš, pitaj slobodno, ako ima nejasnih stvari.

Pozdrav!

Bockie is offline   Reply With Quote