View Single Post
Old 10-04-2012, 05:00 PM   #24
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: Kompresor na insertu (snimanje vokala)

Quote:
Originally Posted by nikolaivanic View Post
Imam prosecnu karticu od 400e.. Pise -109db ulazna dinamika (s/n?)

kada je snimis u sound forge onako solo, shum je oko -84db !
neka ti pevac ludorijama oduzme 20db... +(-) 6db ispod klipa to je -58db signal/shum!
Pa naravno da je tako, taj ?um je posledica lo?eg pretpojačala u kartici. Sad je pitanje da li taj problem treba re?avati kupovinom kompresora ili kupovinom kartice sa boljim (ti?im) preampima.

Moguće je da gre?im, ali ja sam nekako pre za ovu drugu varijantu, ako ni zbog čega drugog ono zato ?to svaki kompresor unos svoj dodatni ?um u lanac. Nadam se da nije potrebno da na?iroko obrazla?em da je malo nelogično boriti se protiv ?uma spravom koja unosi vlastiti ?um. ?to reče Reinhardt - u analogno vreme je bilo drugačije, po?to je već sam ?um trake sakrivao dobar deo prljav?tine koja je na nju snimana. Danas je ipak malo drugačije.

Quote:
Originally Posted by nikolaivanic View Post
Cak i relativno disciplinovani i obuceni pevaci jako variraju, posebno emotivno... samo sam par puta ostavio snimak bez kompresora i odmah zazalio sto ga nisam stavio u lanac snimanja sa sve limiterom... Naknadno se ispostavi da ima 5 sekundi harsh zvuka radi klipovanja... bruka
Pa za to postoji trik koji terenski snimatelji koriste odvajkada - snima? paralelno na dva kanala, s tim ?to je razlika u nivou ulaza u konvertore ~12dB. U slučaju da se desi neko sr.nje - ima? rezervni kanal. Danas, kad se sve radi u DAW-u, ni?ta lak?e nego napraviti "zdrav" tejk od ta dva kanala.

Pozdrav,

Vasa