View Single Post
Old 07-04-2012, 05:40 PM   #6
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Default Re: Gregor Zemlji? eq tehnike pitanje

Quote:
Originally Posted by loscolorados View Post
i kak se onda boriš sa muljanjem? misliš da je dobro svaki tako malo peakovat, imaš nekakav primjer miksa gdje si peakovo sve instrumente tako?

btw. Gospodin Gregor je vjerojatno jako zaposlen, pa vjerojatno nema vremena za noobovska pitanja

Pa, gledaj, po meni je taj low cut prvo mnogo bitan, da instrumenti ne bi nosili nepotrebnu energiju u niskima. I ovo što je Gregor pokazao sa snare-om je suština. Bolje da odsečes sve do maltene fundamenta i tu napraviš mali pik nego da boostuješ low shelf ako oćes da ti snare bude deblji, po meni druga varijanta ima znatno više mogućnosti da napravi muljanje nego prva.

Pa ne pikujem baš sve uvek, samo ono za šta osetim da mi treba "toplina" "debljina" šta god... To bi bio vrlo često snare, često vokal, električne gitare itd... Sad ne mogu konkretno da se setim gde sam šta sam radio sa pikom oko fundamenta, ali ako si pažljiv ne mora da znači da ćes da napraviš muljanje. Meni je ova tehinka alternativa low shelfu ako oću da nešto bude basovitije, ako me razumeš, sad ne znam da li ti imaš potrebu da sve u miksu činiš deblje? Ja često imam potrebu i da tanjim, tako da ponekad recimo na vokalu bih dodao a ponekad i oduzeo :S Zavisi od potrebe pesme. Ali high pass odnosno low cut su meni obavezni na svakom instrumentu. Na kraju krajeva, ne mozeš uzeti sve elemente miksa i bustovati im fundametalne frekvencije, na šta će to ličiti :S Sve je u balansu...Ali kod mene tome podleže snare, po nekad vokal (ako je tanak, tanko snimljen itd), gitare itd... Recimo kad uklapam kick i bass, neću da uzmem da bustujem fundamentalnu frekvenciju na basu, nego ću na kicku da cutujem oko fundametalne frekvencije bas-a, to i još drugih odličnih EQ tehnika su lepo objasnili na onim fabfilter tutorijalima na jutjubu.

Inace tu filozofiju sa low cut-om imam i sa high cut-om, dakle low passujem sve što može ali ne drastično, ali tu mahom ne bustujem ništa

Evo na početku ovog tutorijala baš priča o fundamentima na kick-u i bass-u i kako ih lepo izvajati:

Last edited by Jan; 07-04-2012 at 05:58 PM.
Jan is offline   Reply With Quote