View Single Post
Old 05-04-2012, 01:00 AM   #2
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Default Re: "Najgluvlja" soba na svijetu

Ovo nije ništa spektakularno.
Svaka ovakva soba, posle dužeg boravka može izazvati posledice.
Pričam to i sa stanovištva toga da imam lekara u porodici, i da sam malo čitao stvari na ovu temu.
Pre svega, zdravstveni problemi (naravno to varira od osobe do osobe) se svode na "srdačne", odnosno kardiovaskularne, pa još dužim boravkom i na psihu!

Naime, čuješ rodjeno srce, sistolni ritam, a s'obzirom da je kontrolisan podsvesno, izaziva koliziju sa svešću koja postaje konstantno svesna svakog otkucaja i rada istog i svega ostalog...

Radio Novi Sad je u studiju "Radio drame" imao "gluvu sobu" (često pobrkan termin sa studiom za snimanje) sa trouglastom izolacijom dužine (visine) 40 cm i veličine oko 4kvm površine...!

Tada su mi inženjeri govorili da se tu ne sme boraviti duže od pola sata, a osećaj je zaista čudan!

Bio sam oko deset minuta unutra, i bezmalo čuo sopstveni krvotok (strujanje krvi, vrlo čudan šum), rad srca, i veoma razgovetno i funkcije želudca, rođenih creva i ostalih fizioloških sistema, i posle izvesnog vremena jedino je čoveku na pameti je da mora da izadje, ako nema nekog drugog posla unutra, govora, izvodjenja nekog "zadatka", 'obzirom na lošu ili odsustvo ventilacije u takvom prostoru.

Na žalost, kao i sve u ovoj zemlji, soba je prilično uništena, kada sam bio tamo već je nekoliko "trouglova" otpalo,(oko 1998. godine) a kasnije sam bio negde oko 2003-4. i bila je oko 40% ruinirana... Mislim da je sada nekakav magacin......!

Bockie is offline   Reply With Quote