Quote:
Originally Posted by cAAc
meni nije bas najjasnije kako sokoj moze uopsta da naplati bilo kakav dinar ..i kako ce oni to da podele i kome posto nasi izvodjaci su rastrkani po raznim agencijama slicnog tipa ,drugo posto retko ko pusta domacu muziku po kaficima da li ce sokoj da salje pare stranim izvodjacima i kako ce uopsta da znaju kome i koliko i kako ..
|
1. SOKOJ stiti SVU MUZIKU, i stranu i domacu, a kafici placaju ne na osnovu pesama koje pustaju, nego placaju za PRAVO da im uopste nesto svira.
2. SOKOJ je JEDINA, bas JEDINA agencija koja direktno stiti autore, i DA, SOKOJ salje pare inostranim izvodjacima, i to ONOLIKO!
Treba shvatiti da SOKOJ kaficima, restoranima, frizerima i ostalim JAVNIM OBJEKTIMA naplacuje PRAVO da uopste puste BILO KOJU muziku, jer jedino mesto gde muziku mozete besplatno slusati je vas dom, ukoliko ste kupili legalni CD, ili platili za download, sve ostalo je protiv zakonito, tj ILEGALNO, pa cak i KRIMINALNO.
Treba svi da shvatimo da je muzika ROBA, proizvod, u koji je ulozen rad, i kreativni duh, a kod nekih cak i talenat, i da nije besplatna, kao sto nije ni struja, voda, mleko, benzin i slicno. Od cega da zive oni koji muziku stvaraju,
ukoliko nisu Braje, Miliji, Marine, i slicno?
Na svu srecu, taj predlog (predlozio ga je Dinkic, da bi se na potuljeni nacin udvarao zanatlijama i frizerima) nije ni dosao na razmatranje, a mislim da nece ni proci, jer takva naplata, ali mnoooogo veca postoji u celoj Evropi, Americi, i velikoj vecini "civilizovanih" zemalja.
Na osnovu dostupnih podataka znam da je naplata autorskih prava u Hrvatskoj, koja je osetno manja i po velicini, a narocito po broju korisnika muzike TRI PUTA VECA!!! pa treba li jos neki argument?
Ne postoji nijedna drzava-clanica EU, ili u Evropi, koja naplacuje MANJE OD SRBIJE, i neko jeftini politicari zele i to da ukinu, ne bi li ostvarili neki glasacki poen....SUMANUTO!!!