View Single Post
Old 24-03-2012, 03:12 PM   #14
VukP
Moderator

VukP's Avatar

Default Re: Master EQ po tonalitetu pesme

Quote:
Originally Posted by BlasterMaster View Post
samo da se ogradim tj. da se pojasnim da ne bi bilo zabune... napisao sam "klavir... leva ruka klavira" cisto radi primera da bi matya sto bolje razumeo jer je i sam pitao da se malo bolje objasni... pri tom nisam naglasio da mislim da je ovo najefikasniji nacin, jer na kraju krajeva objektivna i subjektivna jacina su dve razlicite stvari... recimo nekad violina na visim notama "zvuci" preeglasno iako je daleko manji level od nekog drugog instrumenta... tako da i pored ovog eq-a (iako poenta nije naci nesto bolje od ovoga ili sta je lakse vec je covek konkretno pitao o ovom vidu equa) po meni mislim da je najbolje resenje eq koji nema graficki prikaz jer ne volim da gledam zvuk nego da cujem ako me razumete ...
pritom ovo ne mora da se svodi na master eq jerbo mnogi eq imaju razlicit slope po defoltu pa bi malo preterivanje sa podesavanjima izmenilo bukvalno i temu i mix i sve... posto biste recimo pored leve ruke klavira promenili i recimo neki dublji instrument pa bi zvucalo ko kanta...ovo je dobar primer za koristiti u mixu, soliras kanal, cudan ti je zbog lose emulisanog vst-a, nemas drugi recimo, korigujes frekvenciju-dve, i miran si... bar do finalnog "mastera"... i ako vec radite softverski eq, mislim da je mnogo bitnije nauciti kako taj eq obradjuje, da znate sta i kako da postignete i da jednostavno "znate" taj plugin u prste...
Pa da. Inace, SVI instrumenti su u svom visokom registru, subjektivno, glasniji - s tim sto nisu fizicki glasniji nego intenzivniji tj, imaju objektivno vecu sposobnost plasiranja. To je, upravo, jedna od akustickih pojava na kojima svaki uspesan aranzman pociva i onda je muzika "smiksana" sama po sebi a ostalo su finese - tu tek pocinje posao miks inzinjera.
VukP is offline   Reply With Quote