Quote:
Originally Posted by awacs
Kanda me nisi razumeo. Govorio sam o emisijama koje dobro zvuče na TV-u (valjda ima i takvih). Nije nužno da budu domaće proizvodnje, naprotiv. Pretpostavljam da i RTV ponekad emituje strane produkcije (Discovery, National Geographic, BBC, štatijaznam). E, onda iscimaš nekoga sa RTV da ti izvuče original dobijen od međunarodnog distributera, raspitaš se kod realizatora programa kako se oni ponašaju sa tim originalima (koliko ih pojačavaju, stišavaju...), sabereš sve te podatke, pa onda pokušavaš da repliciraš taj zvuk najbolje što umeš...
|
Ma razumemo se skroz, uradio bih to sasvim sigurno, ali radna situacija na neki način diktira kako ćemo se postaviti, da ne kažem, koje ćemo tzv. manje zlo odabrati.
U ovom slučaju, reč je o produkciji od jedne polusatne emisije nedeljno, uključujući i praznike i letnje, zimske šeme... Radilo se po ugovoru koji je trajao godinu dana, i amin. A posao nije bio samo zvuk. Da sad ne davim: organizacija, snimanje (od 50-150 km daleko od "radnog mesta"), tzv. grebovanje i dobar deo video-montaže, pa tek onda zvuk. Ni tehnički ni generalno nije moglo drugačije, jer u ekipi nas je bilo svega troje, i ja sam kao autor od poslodavca unapred dobio zahtev: zaradićeš ok ukoliko mimo novinarstva preuzmeš dobar deo tuđih obaveza. Tako je to kod (naših) privatnika.
I u toj situaciji mislim da nije bilo moguće (mislim ni da u drugim, tuđim slučajevima ne bi bilo moguće) raditi mimo šablona, pa otud i moje opredeljenje da radim samo sa jednom muzičkom podlogom, sa tačno određenim audio-video tranzicijama, džinglovima, koji dolaze ritmično, prepoznatljivo, i sve to unapred smontirano, što bi se reklo, samo da se spustu na "timeline".
Čak i da imam 16 ruku, nogu i glava, čak i da dan traje 90 sati, opet bi se neki poziv da se bavim kreativnim audio-vizuelizacijama svodio na kompromise. Kvalitet je ovde u zapećku ili neprofesionalizma samog radnika (što znači i onoga ko ga angažuje), ili u nemogućnosti da se plati onoliko ljudi koliko bi trebalo.
Quote:
Originally Posted by awacs
P.S. Jedna primedba koja nema veze sa ovom temom: ako već ne razdvajaš pasuse duplim proredom, ne bi bilo loše da makar "uvučeš" prvi red pasusa, zarad lakšeg praćenja teksta.
|
Ubuduće odvajam.