View Single Post
Old 20-03-2012, 02:50 PM   #11
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: RMS i PEAK standard za TV broadcast na Balkanu? Ima li tako neceg?

Quote:
Originally Posted by Igor View Post
Sve?e i konkretno iskustvo... Televiziji Vojvodine sam na njihov zahtev dostavljao emisije sa pikovima na maksimalnih -12dB. Kada je reč o RMS-u, niko mi ga nikada nije pomenuo, pa je to bila stvar moje procene. I premda sam se trudio da ne bude "tanka" dinamika (ali ne ni kao na B92-jci), uvek bi emisija koja sledi nakon moje bila glasnija od tih, zahtevanih, -12dB. Jbg.
Moje generalno iskustvo (dodu?e mogu da pričam samo o RTS-u i B92) je sledeće:

Najva?nije je imati ličnog insajdera u televiziji kojoj isporučuje? materijal. U smislu da ti taj insajder iz arhive i?čupa emisiju koju si čuo na toj televiziji i koja je imala zadovoljavajući zvuk. Pa onda analizira? taj predlo?ak i njega koristi? kao "modlu". Naravno, mislim na originalni materijal, ne na snimak sa emitovanja. Po?to znam da si dosta dugo isporučivao emisije RTV čudi me da već nisi pribegao tom principu

Stvar je u tome da -12dBFS ne znači ni?ta u smislu glasnoće, a ni RMS nije naročito pouzdan pokazatelj koliko je ne?to zaista čujno. Ekvalizacija (naročito EQ dijaloga) je ustvari najva?nija stvar za TV. Takođe - relativno ?tedljivo sa kompresorom na dijalogu, a nimalo ?tedljivo sa automatizacijom. Sećam se da smo jednom već vodili debatu oko toga ovde na Forumu, pa si govorio kako je to jako sporo. Kad uđe? u rutinu nije toliko sporo, a mnogo je bolje.

Pozdrav,

Vasa