View Single Post
Old 20-03-2012, 11:48 AM   #8
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: RMS i PEAK standard za TV broadcast na Balkanu? Ima li tako neceg?

Quote:
Originally Posted by Jan View Post
Sad ja sam malo opsirnije otisao, jesam protivnik loudness war-a ali nisam neko ko cmizdri zbog toga i radim sta mi se kaze, ali je generalno pitanje bilo jel postoji neki loudness standard za broadcast na Balkanu (srbiju i hrvatsku najvise) ?
Ako te ikako te?i, nigde u Evropi ne postoji jasan standard. BBC recimo za svetsku distribuciju propisuje samo Reference Level -18dBFS (EBU standard) i maksimalnu Peak vrednost od 8dB preko referentne vrednosti (tj. -10dBFS). Pritom NIGDE ne pominju Average Level, već samo "PPM Value". http://www.bbc.co.uk/guidelines/dq/p..._v1.0-2011.pdf

Ali ono o čemu ti priča? zapravo ni nema veze sa "broadcast nivoima". Miksa?/masteruje? kako se tebi (odnosno klijentu) miksa/masteruje i tera? Peak do npr -0,1dBFS. Broadcast Level uop?te ne treba da te zanima, po?to govori? o miksu i masterovanju muzike, a ne TV programa (emisije). Nivoima za emitovanje se bave monta?eri i realizatori programa, a ne miksad?ije muzike.

U praksi to izgleda tako da TV stanica ima neki svoj interni standard, pa monta?er ili realizator automatski sti?a svaku muziku na neku zadatu vrednost (na B92 je recimo vrednost maksimalnog Peak-a -6dBFS), po?to se podrazumeva da sve muzike koje dobijaju idu do ~0dBFS. ?to će reći da interna dinamika tvog snimka ostaje takva kakva jeste, samo sti?ana za XdB.

E sad, po?to sva muzika prolazi kroz istu proceduru zapravo je kod masteringa potpuno validno da poredi? svoju glasnoću sa glasnoćom drugih snimaka, po?to će relativni odnosi u emitovanju biti isti takvi.

Pozdrav,

Vasa

Last edited by awacs; 20-03-2012 at 12:00 PM.
awacs is offline   Reply With Quote