Quote:
Originally Posted by Big Bockie
Možda da probaš bar da se protegneš do nekih slušalica, ovde čuče ljudi koji tvrde da se tako ne može raditi, a ja tvrdim da može, i sada radim tako, na AT-ATH-M50 (oko 160 i koji €) i bolje je to nego neki PC desktop brendirani prdavci koji kurcu ne služe!
|
Može da se radi na slušalicama, ALI:
1. OPET su potrebni "nekakvi" zvučnici, čisto za proveru miksa u uslovima "realne" akustike.
2. Potrebno je jedno privikavanje više. Kad promeniš zvučnike u svojoj sobi (studiju

), treba da se navikneš na njih, ali je bar uticaj sobe na zvuk ostao isti. Kod slušalica - prvo treba da se navikneš na zvuk konkretnog modela PLUS da naučiš da radiš bez ikakvog uticaja sobe.
3. Neke ljude (među koje i sam spadam) slušalice jako zamaraju. Ono što je interesantno: mada i zvučnike i sluške slušam prilično tiho i na istoj subjektivnoj snazi, slušalice mi mnogo više pospešuju lučenje ušne masti (bljak

).
Na kraju krajeva, pošto čovek kaže da mu bavljenje zvukom nije profesija, najlogičniji savet bi bio: radi na istom onome na čemu inače slušaš muziku. Odnosno - kupi nešto na čemu će muzika koju slušaš zvučati "očekivano", pa onda radi na tome. Ili, rečeno na treći način: ne opterećuj se time da li se nešto zove "monitor" ili prosto "zvučnik".
Pozdrav,
Vasa