View Single Post
Old 17-03-2012, 11:34 PM   #3
alen
VIP Member

alen's Avatar

Default Re: studer 169 mic pre

Posle nekoliko dana evo da i ja iznesem iskustvo sa studer preampom,doduse sa samo jedne sesije do sada.Dosli smo do primerka A-779,malog broadcast miksera,6 mic inputa,6 linijskih balansiranih(sve XLR) ili 12 mono nebalansiranih(RCA).Ima outpute sa svih 6 kanala,nebalansirane veze,zasebne pre feder+post eq ili postfader+EQ RCA izlaze.Po netu sam se na nekoliko mesta informisao da je to isti preamp kao u nekoliko studer miksera iz tog perioda,izmedju ostalih i 169 miksera.Valjda je a-779 nesto stariji,razlika je u ekvilajzeru i generalnim razlikama u sabirnicama ali je preamp identican.Ako sam dobro informisan.
Sve u svemu,nisam znao sta da ocekujem od tih prempa,u kakvom su stanju elektroliti i ostala elektronika,gledao sam da zaobidjem sva sabiranja signala i izveo 6 pre fader outputa dirketno u emu-1820m.Sniman je jedan rok bendic,svirka na groove,kick,snare,overi,vokal i gitara su isli kroz studer,bas DI kroz UA610 i to mi je odmah na prvu zazvucalo mrak!Gotovo kao smiksan materijal u odnosu na cemu sam do sada snimao(profire2626,uz napomenu da ne pljujem doticne preampe).Iako kazu da EQ sa njih nije u rangu samog preampa,nemam valjanog iskustva da to procenim ali izbor frekfencija mi je sasvim odgovarajuci,20HZ dole i 20KHZ gore,cisto samo za tonal shaping,AIR efekat na visokima i SUB dole,recimo za kick,skroz upotrebljivo.Na kick-u sam sa d-112 postavljenim prilicno blizu udarca bata,opustenijim dizanjem tih 20HZ dobio prirodan sub kakav sam morao loviti sa ns-10 drajverom.Prijatan i zaobljen ton bez ikakve kompresije.Gore,sa 20KHZ se nisam previse igrao jer su mi sami preampi,na prvu delovali svetliji od onih na kojima sam radio do sada,pa nisam puno eksperimentisao u nameri da mi udje u uvo flat preamp.Ne znam u kakvom su stanju elektroliti ali preamp takav kakav jeste radi odlicno,bar za moja skromna dosadasnja iskustva.Mislim da imaju oko 60db gaina,i vise nego dovoljno da poteraju SM-7b.Sam preamp mi je na prvu zazvucao svetliji ali tih 6 kanala sabranih u racunaru zvuce totalno prirodno u visokima.Nisam do sada imao iskustva sa preampima ovog nivoa,bar ne u tolikom broju istovremeno.Snimak mi je iz mesta,bez ikakvih intervencija van studera zazvucao audiofilski.Doduse,snimanoj muzici je odgovarala takva neutralna priroda preampa.Narednih dana bi trebao snimati brzi i agresivniji bend, imacu ih priliku testirati u funkciji API preampa pa cu preneti iskustva...

Last edited by alen; 18-03-2012 at 06:14 AM.
alen is offline   Reply With Quote