Thread: DJ Umjetnost??
View Single Post
Old 15-03-2012, 04:47 PM   #58
VukP
Moderator

VukP's Avatar

Default Re: DJ Umjetnost??

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
ne, vise puta sam se ogradio od radija i kafanskih usputnih popuna muzikom. Pricam iskljucivo o rejvovima, ciljno organizovanim i precizno definisanim tipom dogadjaja,i didzejeva koji na njima nastupaju. Imam dobrog prijatelja koji je radijski voditelj, pa i selektor muzike, i ne smatram ga ni didzejem ni muzicarem.

Pritom, razlikujem pojam muzickog umetnika (u koje bi ubrajao didzejeve, pa i pomenute audio inzenjere) od muzicara (ljudi koji sviraju neki instrument, ukljucuci vokal). To spominjem jer smo zapeli ovde oko kategorizacije, a vec si par puta pokuso da me izvuces iz konteksta, iako se bas trudim da precizno objasnim svoje misljenje i stav.
Izvini, nije bilo namerno.

Da pojednostavim, sta je to sto DJ-eve cini muzickim umetnicima? Sta je to sto oni umeju i u cemu su vesti na visokom nivou a da je direktno muziciranje? Zabavljanje posetilaca rejva/zurke to, svakako, nije. Na stranu sto je masa te vrste zabavljena vec u startu supstancama koje su i inace osnovni motivator rejvova. A u kafani sviraju muzicari - neki su bolji, neki su losiji - ali su muzicari koji svojom vestinom muziciranja - na kom god nivou ona bila - vrse tu "usputnu popunu muzikom" kako je ti nazivas. U slucaju o kome govorimo ne postoji niko ko stvara/interpretira muziku. Tj. cak i los muzicar je muzicar - samo je los u tome sto radi ali ako ne pises/sviras/pevas ili radis nesto sto je direktno vezano za poznavanje gore navedenog (kao na primer da dirigujes ili produciras u tradicionalnom smislu)onda nisi muzicar. Ni dobar ni los. Ma koliko zeleo da neko misli da jesi. A btw, pretpostavka je da svaki iole pristojniji dirigent ili producent ume i da svira i da peva a takodje i da napise/dopise/prepravi/postavi tu i tamo ponesto.

Iskreno, ako tako postavljas stvari, termin zaposlen u muzickoj/zabavnoj industriji bi mnogo bolje odgovarao tome od termina muzicar ili muzicki umentik. No, ovo sto radim nije sitnicarenje nego moja licna potreba(nekome nebitna) da se stvari nazivaju pravim imenom i kao takve vrednuju. U suprotnom bi dosli u situaciju da platimo kilogram mandarina a da nam zapakuju kilogram blata ili da neki DJ "producira" Steely Dan, na primer- sto je, slozicemo se, naucna fantastika.
VukP is offline