Thread: DJ Umjetnost??
View Single Post
Old 15-03-2012, 02:45 PM   #52
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Default Re: DJ Umjetnost??

ok, razumem sta oces da kazes, i veoma sam ok sa ovom debatom. U pravu si sto se striptizeta tice, i svega, ali ja sam eto licno sklon da njih ipak priznam u muzicke umetnike, jer je njihov stepen razumevanja i poznavanja muzike (koji neretko vodi i u autorstvo, ili iz istog proizilazi, ko sto je dabear naveo par primera), ipak presudan za njihov kvalitet i uspeh. Takodje bi se slozio da inzenjere zvuka, pocevsi od snimatelja i mix inzenjera, pa do koncertnih, klasifikujem kao muzicke umetnike, iako ne sviraju, niti komponuju. Liniju bih ipak povukao na elektroinzenjerima koji prave audio opremu, ako se samo time bave, a ne i koriscenjem iste u proizvodnji muzike. Mozda tu i jeste sustina, proizvod koji striptizeta ili plesacica proizvodi svojim nastupom jeste plesno delo, a muzicki dj set je po meni, ipak, svojevrsno muzicko delo, tj muzicki nastup. Istom analogijom, plesa moze biti i bez muzike, a DJ bez muzike, da vrti prazne ploce cini sta?

Takodje, sta cemo sa muzicarima koji sviraju tudje pesme? Okidaju note u tacno odredjenom ritmu, harmoniji i melodiji koju je neko drugi napisao, sa manjim varijacijama, i uspehom u interpretaciji. Komotno bi mi bilo da ih svrstam u istu kategoriju sa DJevima, koji takodje imaju svoje varijacije i razlicite interpretacije, sto u samo DJ-actu, sto u remix kulturi (koja je po meni itekako ravnopravna muzicka kategorija).

No, ovo je samo moj stav i argumentacija istog, i prihvatam da ljudi koji se bave autorstvom i stvaranjem muzike u izvornom obliku, se ne osecaju komotno da dele status muzickog umetnika sa pukim interpretatorom njihovog dela.
Arthur is offline