Re: DJ Umjetnost??
ja imam da dodam, i verovatno završnu reč. Ne znam nijednog pijanistu, ni klasičnog muzičara koji bi bez ozbiljnog truda mogao da sedi danima i od HILJADA pesama, remixa i varijanti sklapa setove od 3-4h, koje bi potom morao da pušta više puta nedeljno po klubovima, u veoma gluvo doba, pred svaki put različitom i drugačije raspoloženom publikom, te bi morao da svoj već kako tako osmišljeni set, definitivno dopuni i raširi rezervom koja celo veče vodi u nekom drugom pravcu. DJ mora da diše zajedno sa klubom, oseća kad je smorio a kad je razvalio. O običnim tehničkim aspektima elementarnog osećaja za ritam, sinkovanje i uspešno prilagođavanje numera različitih tempa ne bi počinjao, jer danas to već relativno uspešno rade kompjuteri sami. Ja pričam o setovima, inspiraciji, i satima i satima pripreme, kao i sposobnosti da se prilagodiš potpuno nepredvidivoj situaciji u bilo kom momentu, na bilo kom događaju. E pa oni koji to umeju, koji su rođeni i spremni da vode takav život, i još imaju PRIRODNO UROĐENOG TALENTA za to, redovno bivaju ponovo pozivani na šljake, bivaju dobro plaćeni i priznati. Meni je to u najmanju ruku podjednako težak posao kao bilo koji live acting. Pritom NE PRIČAM o običnim puštačima tuđih setova po kafićima, i blejačima koji su DJ kulturu i sveli na ovaj glas, što je ekvivaletno onom šta su kafanski one man arranger izvođači uradili starim kafanskim muzičarima, i tako dalje, gomila analogija postoji , ko želi da ih vidi.
Ko želi samo da besciljno pljuje po nečemu što ni ne želi da pokuša da razume, već koristi internet da bi se naslađivao hejtovanjem istog, realno bolje nek zaobilazi ovu temu, i ode negde gde korisno može nekom klincu da pojasni kako se štimuje gitara, čemu služi gain pot na pojačalu a čemu desna ruka u pravljenju zrna na distorziji i slične, veoma bitne,i korisne stvari o kojima više zna nego o DiDžejingu.
suvišno, ali ipak za svaki slučaj, nisam DJ, imao sam extremnu kratku letnju epizodu iz puke radoznalosti, dovoljno da upoznam nešto što sam i sam prethodno prezirao i ismevao, i tom prilikom skontao da definitivno nisam za to. Niti imam taj talenat niti mogu da živim takav lifestyle, previše stresa. A naučio sam da sinkujem i odradim komerc house žurku za nedelju dana učenja, u čisto tehničkom smislu
|