View Single Post
Old 12-03-2012, 10:29 AM   #4
Khan
Moderator

Khan's Avatar

Default Re: Ajde gitaro?i, da vas vidim...

Uh, to je teska tema...
Nekada davno, postojala je profesija - studijski muzicar, tj. covek koji vezba sa, zamisli, metronomom, moze da svira bez da ga neko gadja sa brusom, i u ne-iz-gudriranom stanju!, zna razne stilove i u stanju je da cuje muziku koja izlazi iz instrumenta, a ne vlastitu fantaziju, negde iz malog mozga.
Ima gitarista i bilo kojih drugih instrumentalista i pevaca, koji su opaki live, nekako im sve prodje i to je sasvim ok. Ali je zajebano kad pomisle da to pije vodu i u studiju. Covek bi mislio da uz svu ovu tehniku narodu, ljudi ukjuce cubendo dok vezbaju, snime se malo, bace pogled na grid, pogledaju dinamiku, srede greske, nevidjen alat za ucenje, ali situacija je gora nego u proslosti, posto svi znaju da sve to moze da se sredi u postu! Stimovanje debila u melodinu, audio kvantizacija i budzenje su postali nekako glavni poslovi audio inzenjera! FucK! Pogresno, pogresno, pogresno! A sto manje ljudi prave zuljeve i znoje stolice, naravno, sve su arogantniji. Dobitna dno kombinacija. Dodas na to istog takvog priucenog tonca, pa producenta, itd., i imas sliku o jebenom i mainstream-u i malo manje mainstream-u i kod nas, ali i globalno.
Mislim da sam imao 13 kad sam sa nekim bendom, posle dve 'probe' usao u studio da snimimo stvar i odemo u legendu, naravno. Posle nekih 3min, tonac je samo procedio:"A da vi ne trosite lovu i odete malo da vezbate, a?" Jedan od najboljih saveta ikad. Ljudi, metronom!!!
Khan is offline   Reply With Quote