View Single Post
Old 11-03-2012, 05:08 PM   #7
Hart
Member

Smile Re: pesma Srbije za Eurosong2012 by Zeljko Joksimovic xD

Ni ja ne vidim da ne?to ne valja u vezi forme - slična se prilično često sreće kod Joksimovića, čini mi se. Ne mora valda svaka pjesma da bude te kru?ne, "kupletne" forme - strofa. refren, strofa, refren?!

...Pjesma ima jasan uvod, strofu, mali "most" ka refrenu, refren, interludij sa ulogom tonalnog premo?tavanja u tonalitet drugog refrena (on ima i razvojni karakter), zatim refren i du?a koda (coda) - od ovog mjesta "idi, idi...". Na kraju upečatljiva kadenca.

Meni ne zvuči nedovr?eno uop?te?! Svaki dio je "nov". Čovjek ne vidi svrhu u doslovnom ponavljanju odsjeka. ...mislim čemu?! ...Ovako i muzički prilično ispriča priču.

Dobar je instrumentarij, s' tim ?to pomalo konfuzno koristi solo instrumente. Tu meni fali dosljednosti - ona oboa se projavi samo jednom sa nekim "komentarom" u prvoj strofi - tematski odlično le?i (nagovje?tava ne?to), ali je očekujem jo? negdje (uostalom, valja instrumentalisti platu zaraditi ) Ćemane ono sa početka ne javlja se vi?e nigdje u kontekstu solo instrumenta - udvaja je sa grupom gudača i ona tu prestaje biti solo, iako je u produkciji izdvojena - dobro tu nemam veće zamjerke - ta violina uop?te nemora da se pojavi vi?e u tom kontekstu, uvod je sasvim dovoljan - odsjek za sebe.

Harmonija mi je OK - ti elementi pentatonike u melodiji, u harmoniji elementi modalnosti - dorskog modusa u izobilju ni?ta novo, ali uvijek lijepo.
Hart is offline   Reply With Quote