Thread: DeEsser
View Single Post
Old 28-02-2012, 02:35 PM   #5
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: DeEsser

Quote:
Originally Posted by Big Bockie View Post
Znam da SPL ima spravu, ali je "paprika"...! Mislim oko 600?... Neki "devedes' ne?to - ne?to" model...

Iskreno, ne vidim za?to hardware, nije to neki problematičan proces koji tranzistor (komp) obavlja lo?e... ...ali ja i nisam ne?to merodavan obzirom na ovo.
Da, SPL, ranije su valjda i D&R i Orban imali standalone hardverske de-essere, ali ko zna gde to danas mo?e da se nađe (i u kom stanju). Ni ja ba? ne kapiram za?to hardver, osim ako usnimava? sa hardverskim kompresorom, pa hoće? da smiri? sibilante posle (ili pre?) kompresije, a pre konvertora. Ali ?tagaznam, ja sam i u ono analogno hardversko vreme bio skloniji tome da de-essing ostavim za miks nego da usnimavam sa de-esserom, po?to je prilično lako zajebati se bespovratno a onda u miksu čupati kose i očajavati.

@Boki: ovaj tvoj metod ima prednost ?to je relativno jednostavan, ali mana mu je ?to je linearan. Odnosno, svi sibilanti bivaju sti?ani za istu (fiksnu) vrednost u dB. Osim naravno ako ne automatizuje? taj kanal sa obrnutim polaritetom da ima manje uticaja kod ti?ih sibilanata, a veći uticaj kod jačih. A jbg, onda vi?e i nije toliko komforan metod.

Evo izbunarih neki članak sa SOS gde pominju razne pristupe tom problemu:

http://www.soundonsound.com/sos/may0...s/deessing.htm

Pozdrav,

Vasa