Re: Velicina woofer-a nearfield monitora u odnosu na velicinu prostorije
Ja ću da govorim o hi-fi zvučnicima, ne o studijskim jer sa ovima imam dosta iskustva.
Veličina prostora je va?na za mogućnost pravilne reprodukcije najdubljih tonova. Međutim, pod veličinom sobe se ne podrazumeva samo povr?ina već i zapremina i ?to je neobično va?no najveća du?ina. Takođe je bitno da li zvučnici stoje na du?em ili kraćem zidu, da li su na podu ili podignuti i koliko, koliko su odaljeni od najbli?ih zidova itd...
E sada, veliki deo napisanog pada u vodu kod bliskog slu?anja jer se onda slu?aju direktno i ba? zvučnici. Mislim da je ovde bitno da je slu?alac tačno u centru trougla. Bitno je i koliko su zvučnici udaljeni od povr?ine na kojoj stoje (kao i uop?te od bliskih povr?ina) jer će bliskost malo podiči basove, ali ih i zamuljati. Mali zvučnik koji ima znači i malu povr?inu ne mo?e dobro da reprodukuje jako duboke frekvencije pa je bolje da je zvučnik veći. Preveliki zvučnik sa druge strane tra?i povećanje udaljenosti od slu?aoca, a onda to donosi druge probleme. Jako dobra fora jhe sa onim "koncentričnim ili koaksijalnim" zvučnicima gde je visokotonac u centrru basa jer onda i veći mogu dobro da se slu?aju sa male udaljenosti (stari Lockwood i neke varijante Kef zvučnika npr.). Mislim da će praktičari znati najbolje da odgovore koja je veličina zvučnika najoptimalnija i da li je to 4, 6 ili mo?da 8 incha. Ja sam svojevremeno dosta koristio Yamahu NS-10 i ta veličina basa i kutije mi je dosta odgovarala. Veličina tog basa je 61/2 incha ako se ne varam.
|