View Single Post
Old 21-02-2012, 04:14 PM   #2
Hart
Member

Unhappy Re: Velicina woofer-a nearfield monitora u odnosu na velicinu prostorije

Quote:
Originally Posted by NikolaDrugi View Post
Veliki pozdrav , ovo je moj prvi post i thread i nadam se da ne postavljam pitanje postavljeno u skorije vrijeme.

Trenutno biram nearfield monitore za rad i dvoumim se izmedju Yamaha HS50M/ 80M i KRK RokIt 6 ali mislim da cu ici sa Yamaha-om.Medjutim najveci problem u ovom trenutku je odabir velicine woofer-a monitora. Trenutno mi nije u planu kupovina odvojenog Woofer-a.

Velicina prostorije u kojoj radim i u kojoj cu raditi je 260 x 410 cmm , prostorija nije akusticno tretirana.

Imam strah da ce, i ako su nearfield monitori, 5'' biti mozda preslabe a 8'' prejake za moju prostoriju. Svjestan sam da cu imati problema ukoliko budem imao vise bass-a.

Zato trazim odgovor od ljudi koji su bili u prilici da poslusaju obije velicine u prostorijama slicnih (manjih) dimenzija.

Hvala.
Imam HS50 - nemaju dovoljno basa?!
Kada na njima uradim nešto da zvuči OK, u slušalicama i nekim običnim Universal Qelle zvučnicima, to nisko područje mi obično ne zvuči baš prijatno?!
Polako se navikavam na njih, mada mislim da to baš i nije dobro, ali eto...neznam kada ću imati bolji monitoring i prostoriju ?!?
Prostorija mi je slične veličine, i nije akustički tretirana. 80-ke nisam koristio - na prvo slušanje, pri kupovini su mi se 50-ke više dopale?!...sad nemam pojma jesam li se nešto istripovao oko toga?!?
Nadam se da ću biti u mogućnosti u dogledno vrijeme staviti u funkciju jedan prostor u kući, a onda razmišljam o dodavanju subwoofera iz te yamahine linije (HS10)?!...Interesuje me i mišljenje da l' i koliko bi mi taj sub poboljšao realnu zvučnu sliku?!
Hart is offline   Reply With Quote