Re: S.A.R.S. - Perspektiva
Pa da?! ...Zasto bi nešto što nastane na ovim prostorime trebalo da izgleda kao nešto što je nastalo tamo negdje. Pa i taj "rasta" zvuk je tamo nastao kao mješavina različitih folklornih tradicija, socijalnih prilika i čega li još ne...?!
Dobro je da se muzika "oplodi" elementima muzike prostora na kojim nastaje, samo tako može da nastane nešto novo i interesantno - lakše "svarljivo" populaciji koja živi na tim prostorima, a zanimljivo i onim poniklim izvan tih prostora. Ono drugo zna često da bude u fazonu: "Vidi mene, mogu i ja isto 'nako k'o onaj crnac!", ali kome je ustvari to zanimljivo, što ja mogu to isto, kad on to radi prije mene, a vjerovatno i bolje?!
Pogledajte od Index-a, Bijelog Dugmeta, Smaka, Yu-grupe, Leb i Sol-a, pa nadalje preko novog talasa (doduše, nešto rijedje inspirisanog pašnjacima, šumama i gorama) do Van-gogh-a ("Kolo") i sl. (čini mi se da se kod naših autora često u nekoj mjeri može sresti folklorni uticaj i tamo gdje ga nismo ni svjesni. Npr. ako sama tema nije direktno inspirisana folklorom, moguće je da se provlače elementi "folklornih" ljestvica, način melodijskog i harmonskog mišljenja srodan folklornom, o ritmu i metru da i ne govorimo?!).
Uf, odoh ja od teme?! Mišljenja sam takodje da ovdje nije u pitanju koketiranje sa narodnjacima radi dopadljivosti širokim narodnim masama koje to neće razumjeti, nego upravo obrnuto - ova melodijica je neka vrsta rugalice.
Last edited by Hart; 19-02-2012 at 07:27 PM.
|