Quote:
Originally Posted by NLP
Znaš ako sam ja prijazan i želim ti nešto obrazložiti a ti mrzovoljan i ne čitaš nego tražiš povod, iduči tvoj negativni post izbrisat ču i banovati te.  a možeš i da surađuješ u konstruktivnom smeru.
|
He,he...sad si me oraspolozio

....a "prijazan" sam nadam se koliko i ti

.
Quote:
Originally Posted by NLP
Quake ja ne kritiziram nego popravljam.
Zato konstruktivno i čitaj što ti pišem jer ti želim dobro, ne slabo, uči.
Imam dovoljno/previše svog posla da mi ne treba ovdje popravljati ako ne bih želio pomoči.
|
Verujem da zelis pomoci,ali nam se neki stavovi povodom akusticke obrade potpuno razilaze...tako da neki tvoji saveti zaista pomazu...a neka predubedjenja ne.
Quote:
Originally Posted by NLP
Omiljena shema:moja je MyRoom princip, podupire relativno novija psihoakustička saznanja.
Ako netko želi LEDE ili RFZ ili što drugo, nema problema nemam zadržaka, samo ču mu prvo reči što je kako sa čim u kojim okolnostima... itd.
RFZ je dosta dobar u velikim prostorima ako je dobro odrađen, u srednjim ne, u malim ne ide.Sve ima svoje + i -, MyRoom ima najviše + a i imaš kalkulaciju koliko košta unutrašnja akustika na taj način, bez soundproofinga svakako.
|
Ok,iz ovoga sam shvatio da RFZ do sada nisi radio....ne svidja ti se i to je to.Postujem.Kada se sracuna iz temelja radjen RFZ ili princip koji ti upotrebljavas,moja racunica je da je RFZ jeftiniji.Mnogo je vise reflektivnih povrsina koje su jeftinije od debelog apsorbujuceg tretmana,ispravi me ako gresim.Naravno ja i dalje pricam o RFZ varijanti u prostoriji od 70m3 kakav postoji na sve strane.
Quote:
Originally Posted by NLP
Da Lachot dobro zna koje če frekvencije sa školjom afektirati.Dve ploče 5/8" izza mekana izolacija i airgap od 4" je membranski absorber sa rezonancom na 38Hz, iznad te frekvencije je dosta dobra pregrada... tako beše jedan akustičar... Koriste se i profesionalni kalkulatori, BEM/FEM i žarkovne analize... specializiran SW + izkustva + doslednost kod konstrukcije. Ima nešto "vazduha" nekoliko Hz gore dole (odvisno i od membrane ili konstrukcije HH) ali svejedno to znači da je treba biti dosta točan oko tuned absorbera.
|
Ali....gipsane ploce jednog te istog proizvodjaca u dosta slucajeva nisu iste ponedeljkom i sredom kada izlaze iz fabrike

...tolerancija ima toliko da Wes izgleda pravi jedan te isti studio najvise zato sto se klijenti ne zale a ne zato sto je pogodio pravu frekvenciju membranskih apsorbera koju by the way mislim da vise i ne racuna vec samo stanca studija a negde iskustveno zna to dobro da odradi.Inace je nemoguce da u deset zapreminski drugacijih prostorija stavlja iste membrane.
Quote:
Originally Posted by NLP
I zato sa Boggyjem govorima da ako nemate izkustva sa materijom, koristite porozne absorbere, nečete pokvariti.
|
Slazem se....samo sto ce to vise da kosta.Koga ne mrzi moze da ustedi neki dinar malo se informisuci....barem Newell.
Quote:
Originally Posted by NLP
Imam par originalnih nacrta Lachot-a, Munro-a, Bergera, Pilchner-a, Hydleja, Newella (njegova knjiga je čak na izvolte oko konstrukcija a ipak ga ljudi još zovu da im pravi custom, nema kod njega gospodarske krize...)... na upogled, nikako mi ne ide da to skopiram kod nekog  , nego na novo.Jeste imam smernice a i to je sve.
|
Isto razmisljam....zato mi je i neobicno kada mi kazes sta to kod Lachota ima...a kod mene ne

.Niti sam ja,niti si ti sa svojim klijentima u mogucnosti da to sto imamo od nacrta zapravo i upotrebimo.....
Quote:
Originally Posted by NLP
Manji je volumen prostora, manji je sweet spot, i zato veliki prostori + da ima nekoliko ljudi u njima kada rade da... a kod RFZ-a, LEDE je to poudareno. Veče prostorije veči sweet spot (ako je dobro napravljeno!).
A malom studiju je sweet spot za recimo cca. 2 slušaoca jedan pored drugim i to je to kao što kažeš i sam... a fino je ako može da se može napraviti tako da se pridruži još tko. Pa i nije to toliko značajno kao što kažeš ali ima neka novija psihoakustička saznanja, među prvime da su prve refleksije poželjne ako su zdrave... to je največa prednost, sve sam to več pisao pa da se ne ponavljam.
|
Pa "kazu" neki dobri ljudi da je difuzirana prva refleksija nesto pozeljno....ali mi to na zalost nemamo gde cuti i proveriti,iz tih razloga je ne zelim.
Quote:
Originally Posted by NLP
Surround je za neke must have (jednom kojem sam pravio studio radi video igrice a par ih ima AV sinhro pa žele da čuju kakav je originalan zvuk Dolby, DTS... na filmu kojeg sinhroniziraju na drugi jezik ili u post produkciji...), nemaju para da imaju prave teatre za "mix" kod kuče itd.
|
Onda verujem da ste upucali dosta difuzora u taj tretman.Nadam se da su pored dobre volje imali i dostupnost debelih kredita i veeeeliki prostor

.
Quote:
Originally Posted by NLP
RFZ u velikim da, u srednjim i malim ne, veruj, bilo tko to pravi u takvoj situaciji, pogrešno je, nemaš ni kamo da "preusmeravaš zvuk" što je i osnovni princip te ideje.
|
Zvuk preusmeravam na difuzore koji su na tri metra i cetrdeset centimetara iza mojih ledja i zadnji apsorber 50cm debeo relativno pokriven binarnim difuzorima.Visina zadnjeg zida je tri i po metra,nije to toliko lose koliko ti se mozda cini.Takodje i na plafon koji ne pusta nista spolja jer su izvori buke daleko a pusta napolje najnize frekvencije.Verujem da ce to ra radi a iskreno cu ti reci kakva je situacija posle testova ako te bude zanimalo.
Quote:
Originally Posted by NLP
Kad praviš prvi studio ne znaš i nemaš radnog iskustva u različitim tipovima prostorija, kad praviš prvo je RFZ i LEDE, ljudi nisu seznanjeni da uopče što drugo postoji ili i neče da kompliciraju i eksperimentiraju, da ne naprave grešku.
|
Pa uvek je logicno pitanje zbog cega nesto nije rasprostranjeno...sa prvim studijem sam bio vrlo zadovoljan i bez da sam potrosio brdo para,ali mi je bilo malo prostora za sve sto smo tamo radili,treba mi odvojen i drugacije tretiran drum room,hocu da sve iznesem iz kuce iako sam zauzimao ceo sprat itd...u ovaj studio sam ulozio dosta vise i ne verujem da se tu necu snaci,pogotovo sto imam iskustva iz raznih soba i mogu cak i da se prilagodim ako bude nekih propusta.
Quote:
Originally Posted by NLP
Ne znam da li si čitao što sam ti odpisao ali prve refleksije u različitim tipovima kontrolnih se sve više pojavljuju, zato ponekad rečem hibridan dizajn. I Lachot i drugi primenjavaju to, tako da to nije baš novost.
|
Citao sam...ali dao si link na Lachotovu sobu za surround!!!....glavnu reziju u Manifoldu je uradio u svom klasicnom rfz stilu.Jeste....i u Amsterdam masteringu su petljali sa prvim refleksijama,nemam ja problem sa tim....kao sto nemam ni sredstva da budem zamorce tih experimenata.Kada ess ili nesto slicno postanu cista klasika.....dobro dosli

,ovako se sve svodi i dalje na neciji experimenat.
Quote:
Originally Posted by NLP
Nekoliko vremena več imam to: http://www.aer-acoustics.com/ pa nikako da nađem vremena da popunim i napravim portfolio, zajedamput mi reklama ne treba jer imam dovoljno.
|
Neka,drago mi je da imas posla jer u sustini mislim da si dosta posvecen materiji i da se dosta trudis....nekada hoces glavom kroz zid

ali svi smo takvi u sustini

.
Quote:
Originally Posted by NLP
Ne svi nisu komercijalisti, a neki jesu.
|
Dobro,nadam se da si to za mene samo u afektu rekao

....ne verujem da to zaista mislis,pogotovo sto znas da sam do skoro po ovoj smrzotini detetak dana mesao malter napolju

.
Quote:
Originally Posted by NLP
Ima više načina da se uradi RFZ, Lachot tako, Sayers tako, Berger, Munro... onako... jedni striktno slede principu neki ne.
RFZ treba minimalno 35% naklon leve, desne prednje površine i stropa, sve do sweet spota... odvisno od načina konstrukcije... što znači da treba dosta prostora.
Ako vidiš studio koji ima mali naklon onda mora da bude stvarno dovoljno širok i visok, da te prve refleksije nisu više prve... i onda taj naklon je min. 7%, da nema fluttera...
|
Kod mene su nakloni oko 15%+45% bocnih i 10% prednjeg zida a plafon je na oko 35%...crtao sam sve moguce refleksije i uglove i mislim da nema podloge za fluter eho.Pogotovo sto sam na bocnim zidovima predvideo da binarni difuzori rade refleksiju a ispod njih budu debeli apsorberi,kombinacija u sustini.Meki sofit i debeli apsorber na plafonu.Nije klasican rfz,vec varijanta koja se meni cini dosta realna za moj prostor.
Quote:
Originally Posted by NLP
+ još da imaš srednje velik prostor i ne praviš sa membranskom školjkom, kamo češ dati porozan materijal da umiri modove odnosno da zapraviš ionako malen volumen sa unutrašnjimi membranami itd.?!
|
Rekoh,porozan materijal ide u rostilj cele prostorije...ali na njemu nece biti membrana od gipsa,ne vidim potrebe da ih ubacujem kada im ne mogu tacno uci u trag sta ce da urade...lakse mi je pustiti niske frekvencije kroz plafon.....i jeftinije.