View Single Post
Old 13-02-2012, 02:15 PM   #31
quake2
Banned

Default Re: Akusticki tretman studija: Kad/?to/Za?to/Kako??

Quote:
Originally Posted by NLP View Post
... vi?e puta sam opisao kakvih principa koristi Wes Lachot i slični, tako da...
Tacnije receno....stalno insistiras na tome....a Wes je trenutno jedan od najtrazenijih akusticara na svetu.
Quote:
Ali ima velika razlika; ti stvarno "pusti? napolje" od 150Hz nadolje a on ima izza dvo, tro... slojnih gips ploča (koje su kod specifičkog frekventnog pojasa i membranski absorberi - znači apsorbuje ?koljka studija rezoniranjem i tačno te frekvencije ne "ispu?taju napolje" + reimitiraju te ploče iznad neke specifičke frekvencije nazad u prostor a za to se brine porozni itd.) zidove, ponekad dosta rigidne (cigla, betonska cigla...) povr?ine, ponekad kao kod Manifolda i RPG-ove DiffusorBlox cigle koji u tom primjeru slu?e prvenstveno kao "helmholtz" rezonatori a i ti absorbuju i nude neki nivo suondproofinga... znači ipak je to "malko" drugačije nego kod tebe zar ne...
Zaleces se Nenade stalno u zelji da odmah kritikujes...nisam rekao da pravim "isto" sto i on.Jos ti niko nije rekao kako cu ja to da pustim napolje nesto sto je ispod 150hz.Video si i sam da su mi neki od zidova zidani i na po 80cm,a jos sledi unutrasnja akustika....znaci da tuda verovatno nisam imao nameru da pustam nista....a i sto bih pustao nesto putem bocnih zidova i dozvolio da mi to leti po sobama za snimanje....ni Wes to ne radi kao sto si opisao... a slojeve gipsa stavlja praveci prostoriju u prostoriji uglavnom kao izolatore od spoljne eventualne buke,to sto se ponasaju i kao membrane....super.Ti kao stvarno verujes da on zna koje ce tacno frekvencije da zaustavi kada se ti slojevi gipsa budu ponasali kao membranski apsorberi?Ti racunas kada radis neki studio kako ce i gde tacno rezonirati svaka tabla gipsa???Svi vi uglavnom dodjete do neke vama omiljene sheme ,najcesce prateci (oni pametniji) zelje i mogucnosti odredjene klijentele a onda uglavnom kopirate sami sebe....tako da u sustini ta copy paste varijanta prvo potice od vas.Wes Lachot ne trosi tonu materijala sredjujuci plafone i kada uporedimo gomilu tvojih prica sa njegovim tretmanom,vidi se da mu tu izlazi dosta toga ispod 100-nak hz.Mene ne zanima da iskopiram ono sto Wes radi,koncentrisan sam strogo na svoj prostor,svoje mogucnosti i svoje potrebe a svaka dobra Wes-ova ideja koju sam u stanju da primenim mi olaksava stvari.Deo bas frekvencija ce da leti kroz plafon i nikome to nece smetati a ustede u tretmanu ce biti znatne,sta tu ne stima?Najlakse je tuci po tretmanu dok neko ne ostane bez gaca.
Quote:
Jo? vrlo bitna stvar je; da li si video kolika je kubika?a tih prostora?!
Tamo mo?e sva?ta da se napravi, i RFZ tada gubi svoje mane koje ima u srednje velikim prostorima (sve sam napisao, nadam se da si pročitao...)... Annex ima preko 200m3 "25.3' W x 22.5' D x 15' H" a glavna kontrolna 28.6' W x 22.6' D x 15.1' H znači preko 250m3 (odokativno).
Mi se tu prepucavamo na oko 30, 40, 50, mo?da 100m3 "velikim" prostorijama, koje oni imaju za kupatilo.
To je tako u Manifoldu i jos desetak,dvadesetak maximala studija u svetu,radjenih sa tendencijom da budu najveci,najbolji,najjaci....i nisu zalili ni dolara da velicinom i raskosi impresioniraju buduce prebogate klijente,filmsku industriju,industriju video igara itd.Tamo treba da se snimaju izmedju ostalog i sinfoniski orkestri sto znaci da u reziju treba da se nabiju dirigent sa svojim asistentom,muzicki producent,snimatelj sa svojim asistentima i ko zna ko jos...zato je to veliko a ne zato sto su strogo vodili racuna o idealnoj akustici pa na kraju turili ogromnu mixetu na sred sobe,milion stakala za vizuelnu komunikaciju,kauc ispod difuzora,dekorativne elemente itd itd.Graditi reziju za snimanje jednog rock benda od 250m3 je totalni overkil i budalastina,zato svi ostali studiji imaju kubikazu od 50m3 do 100m3 i opet najcesce (kada se angazuju svetski akusticari) primenjuju rfz dizajn.Nabrojao si mane rfz-a...mali sweet spot?....u sobi od 50m3 je to polje sasvim dovoljno da jedan covek ako ne mlatara glavom po ceo metar tamo,amo ugodno radi svoj posao.Moja soba je 70m3.Sta ce nam veci sweet spot iz ess soba deset puta skuplji?...klijenti svejedno sede na kaucu iza jer im je tamo najopustenije i nece da zuljaju dupe po nekim shank stolicama, tako da tu ne pomaze ni ess...i klijenti u Srbiji obicno ne mixaju materijal,niti ga mixa po par ljudi.....Zasto ne pomenes glavnu prednost rfz dizajna?...a to je da se tim principom dobija najjaci odnos ulozeno-dobijeno,sto tebi u sustini nije bitno koliko je bitno tvojim potencijalnim klijentima.Surround???...i ono sto je kao pripremljeno da radi surround u regionu nije ga radilo nikada,ili ga je radilo eventualno po koji put.....znaci bacene pare.Nije mana nekog studija ako nema ono sto mu u sustini nije ni potrebno.
Quote:
... e tu on na ?alost padne (bar u SLO je bilo tako, nacrtati sam morao jedan studio na novo kojeg je projektirao, inače bi bila katastrofa... bilo je jo? studia ali da ne ispadne previ?e nezgodno):
http://www.planetaudio.si/portal/ind...showtopic=4190
skoro pa da je okončan i tema jo? nije updejtovana.
Wes je uradio barem stotinak studija,ovo je prvi put da cujem da je nesto-palo,koliko znam, vecina njih vrlo uspesno radi....i sve sa rfz dizajnom smestenim u 60-100m3 uglavnom.
Quote:
Otkako pratim akustiku vidim da se značajno nije ni?ta promijenilo osim ESS dizajna, "Massenburgove sobe" i Boggy&Zorica principom.
...ali na zalost Bozo princip ne pravi i nije pravio vise niko sem Bozo-a iako prezentacije takvog studija u svetu postoje,ispravite me ako gresim.Kada vidim da takvi studiji cvetaju po inostranstvu vrlo rado cu skinuti kapu.Massenburgova soba je jedna jedino i ti neznas kako ona zvuci.ESS je u sobi l.S. i jos po negde jer je Lisa rekla da joj se to svidja....a kada cemo mi imati prilike da sve to cujemo na delu???Ili jos gore platimo toliko difuzora pa se razocaramo.
Quote:
Kad me je Boggy saznanio sa svojim idejama, bio sam veoma ?okiran, jer od sve teorije i prakse koju sam naučio tokom godina nisam video ?ume od drveča, samo LEDE u večim sobama RFZ, dakako... i pri tom sam ostao... kontrolne koje pravim po prilagođenom principu MyRoom, vlasnici, koji imaju za sobom dosta uspje?nih desetina godina ne mogu vjerovati da mo?e tako malo sranje da zvuči tako dobro.
Jos nisam video da si gradio "originalni" lede,rfz,ne,ess...zamolio bih za par slika ako je toga bilo,interesantno bi mi bilo za videti.Ovo sto sam vidjao iskreno receno,ne mogu da prosudim sta je u stvari....najvise mi,izvini ali tako je,lici na DIY projekte sa GS-a.
Quote:
Bavim se time oko 15+ godina i video sam mnogo studia priznatih akustičara, na veliku ?alost moram da ka?em da je skoro!... sve odličan marketing a kad ide za stvarne pare, onda naprave dosta zanimive prostore, svakako da. Sve drugo je kupovanje svetskog imena, da naveče? klijente i da si sutradan na Mix mag cover-u.
Moj dobar kolega lično pozna urednike i vlasnike tih i drugih pro audio medija... tako se okreče novac ka?e i nema veze sa akustičkom stvarno?ču, na ?alost, a ?to si ti mislio Nenade, osvesti se.
Znaci sve su to u sustini "komercijalisti"...
Quote:
Sa Boggy - jem ovdje "terama" neke kao kvazi dogme, u stvarnosti je sve kao veoma lak?e te sve previ?e govorima da je relativno dosta kompleksno i da mistificiramo stvari... jeli?
Pa ako kazes da nema dobrog rfz-a bez 250m3 i dobrog studija bez pet slepera materijala i da radite akustiku tako sto kao znate sta ce svaka gips ploca tu da uradi...onda izvini...
Quote:
Difuzori i mnogo para:
kad plati? custom difuzore preko Wes Lachota od RPG-ja jeste iznimno skupo, kod nas balkanaca, koji kalkuli?emo difuzore sami, kod hobby programa (OBI, Buahaus, Baumax, Slovenijales...) izre?u sve sa CNC strojem po narud?bi bez nekih superlativa kad dođe do para!
Niko ne ocekuje da ce Wes Lachot gradeci citav studio komplex kao sto je Manifold trcati kod Pere stolara da mu odjasni na koliko milimetara da sece koju letvicu za "neki tamo" difuzor.Ovde smo prinudjeni da se snalazimo kako znamo i umemo kao sto kazes i iz najmanje ulaganja dobijemo najvise....jasno ti je to kada suprotstavis sebe svetskim akusticarima,ali ti izgleda nije jasno kada suprotstavis sebe nama.Za svoje kompromise imas uvek dobro objasnjenje a nama pokazujes primere najvecih svetskih studija i poredis nase radove sa time tvrdeci da to "nece valjati".
Quote:
U zemlji gde je Wes Lachot ili Sayers (oba spadaju među veoma "budget" savjetovanje, Pilchner Schoustal i drugi zaboravite iako ste dobili na Lotu...) za 9.000?+ (odvisno kako nanju?e koliko čete konačno ulo?iti) dobijete RFZ (i hibridan...) dizajn za svoju prostoriju.
I ova druga u SLO kontrolna, bit če veča nego tu koju sam propravljao, če biti po svome "zanimljiva", vlasnik je rekao da se mu sviđa Charleston Studio kontrolna i to je dobio... kako če bit, vidjet/čut čemo
Pa kako moze da bude....na prvom mestu prelepo i inspirativno a na drugom....slusao sam snimke iz Charlestona...ne cujem probleme.
quake2 is offline   Reply With Quote