View Single Post
Old 12-02-2012, 03:11 AM   #30
NLP
Moderator

NLP's Avatar

Default Re: Akusticki tretman studija: Kad/?to/Za?to/Kako??

... više puta sam opisao kakvih principa koristi Wes Lachot i slični, tako da...

Ali ima velika razlika; ti stvarno "pustiš napolje" od 150Hz nadolje a on ima izza dvo, tro... slojnih gips ploča (koje su kod specifičkog frekventnog pojasa i membranski absorberi - znači apsorbuje školjka studija rezoniranjem i tačno te frekvencije ne "ispuštaju napolje" + reimitiraju te ploče iznad neke specifičke frekvencije nazad u prostor a za to se brine porozni itd.) zidove, ponekad dosta rigidne (cigla, betonska cigla...) površine, ponekad kao kod Manifolda i RPG-ove DiffusorBlox cigle koji u tom primjeru služe prvenstveno kao "helmholtz" rezonatori a i ti absorbuju i nude neki nivo suondproofinga... znači ipak je to "malko" drugačije nego kod tebe zar ne...

Još vrlo bitna stvar je; da li si video kolika je kubikaža tih prostora?!
Tamo može svašta da se napravi, i RFZ tada gubi svoje mane koje ima u srednje velikim prostorima (sve sam napisao, nadam se da si pročitao...)... Annex ima preko 200m3 "25.3' W x 22.5' D x 15' H" a glavna kontrolna 28.6' W x 22.6' D x 15.1' H znači preko 250m3 (odokativno).

Mi se tu prepucavamo na oko 30, 40, 50, možda 100m3 "velikim" prostorijama, koje oni imaju za kupatilo.
... e tu on na žalost padne (bar u SLO je bilo tako, nacrtati sam morao jedan studio na novo kojeg je projektirao, inače bi bila katastrofa... bilo je još studia ali da ne ispadne previše nezgodno):
http://www.planetaudio.si/portal/ind...showtopic=4190
skoro pa da je okončan i tema još nije updejtovana.

Otkako pratim akustiku vidim da se značajno nije ništa promijenilo osim ESS dizajna, "Massenburgove sobe" i Boggy&Zorica principom.
Kad me je Boggy saznanio sa svojim idejama, bio sam veoma šokiran, jer od sve teorije i prakse koju sam naučio tokom godina nisam video šume od drveča, samo LEDE u večim sobama RFZ, dakako... i pri tom sam ostao... kontrolne koje pravim po prilagođenom principu MyRoom, vlasnici, koji imaju za sobom dosta uspješnih desetina godina ne mogu vjerovati da može tako malo sranje da zvuči tako dobro.

Bavim se time oko 15+ godina i video sam mnogo studia priznatih akustičara, na veliku žalost moram da kažem da je skoro!... sve odličan marketing a kad ide za stvarne pare, onda naprave dosta zanimive prostore, svakako da. Sve drugo je kupovanje svetskog imena, da navečeš klijente i da si sutradan na Mix mag cover-u.
Moj dobar kolega lično pozna urednike i vlasnike tih i drugih pro audio medija... tako se okreče novac kaže i nema veze sa akustičkom stvarnošču, na žalost, a što si ti mislio Nenade, osvesti se.

Sa Boggy - jem ovdje "terama" neke kao kvazi dogme, u stvarnosti je sve kao veoma lakše te sve previše govorima da je relativno dosta kompleksno i da mistificiramo stvari... jeli?

Difuzori i mnogo para:
kad platiš custom difuzore preko Wes Lachota od RPG-ja jeste iznimno skupo, kod nas balkanaca, koji kalkulišemo difuzore sami, kod hobby programa (OBI, Buahaus, Baumax, Slovenijales...) izrežu sve sa CNC strojem po narudžbi bez nekih superlativa kad dođe do para!
1m2 MyRoom dizajna, koliko god komplikujem (konkretna/optimalna absorpcija + difuzija) ne dođe preko 30, 40€/m2 bruto.
Ako idem sa 2D difuzorima po teoriji MyRoom dizajna ne pređem 120€ bruto/m2 (konstrukcija 2D vazdušnih difuzora je onda kompleksnija...) + moje savjetovanje.

U zemlji gde je Wes Lachot ili Sayers (oba spadaju među veoma "budget" savjetovanje, Pilchner Schoustal i drugi zaboravite iako ste dobili na Lotu...) za 9.000€+ (odvisno kako nanjuše koliko čete konačno uložiti) dobijete RFZ (i hibridan...) dizajn za svoju prostoriju.

I ova druga u SLO kontrolna, bit če veča nego tu koju sam propravljao, če biti po svome "zanimljiva", vlasnik je rekao da se mu sviđa Charleston Studio kontrolna i to je dobio... kako če bit, vidjet/čut čemo

Svaki specifički prostor + preferencije vlasnika (ako ima izrecite želje...) se pravi individualno.
Nema magije, nego je to inženjerski+psihološki posao (potrebno je ustanovit što buduči vlasnik hoče, želi, ima iskustava poz. i neg., što mu ugodno izgleda, što je treba sakriti oku jer ima svoje frustracije... a da ne trpi akustika itd. toga ima dosta).

Nemojte me razumjeti pogrešno; sa SLO foruma dobio sam tokom cca. 5 godina savjetovanja možda 4 klijente a na rumskom nijednog.
Tako da od mog pametovanja ovdje nemam baš ništa, nego osveštavanje od mitova i zabluda, te glupog pojednostavljanja... ala vidim da je Wes i Berger tako uradio, Munro je napravio superultramega "jedinstvene" jajaste zvučnike a u SLO 2 bebava studia... žalostno da.
Tako se strižu ovce.

Quake2: ne znam te osobno ali si veoma samozaverovan, takvi su potrebni u današnjem svetu. Napravi što praviš i odlično posluj, to neče imati veze sa dobrom akustikom, nego tvojim poznavanjem marketinga i lobiranjem.
... ni ja nisam tako samozaverovan, skoro svakog dana nešto naučim i uopšte ne branim se toga.

Nenad Patkovic
https://www.facebook.com/NedPat34
https://www.facebook.com/aeracoustics
www.aer-acoustics.com
http://www.distopiksound.com/
https://mixanalog.com

Last edited by NLP; 12-02-2012 at 04:49 AM.
NLP is offline   Reply With Quote