View Single Post
Old 12-02-2012, 01:21 AM   #8
quake2
Banned

Default Re: Akusticki tretman studija: Kad/?to/Za?to/Kako??

Quote:
Originally Posted by Auralex View Post
Ona energija koja prodre izvan kvadra je isto kao da je apsorbirana unutar prostorije.
Odlicno Luka,rekao si veoma bitnu stvar o kojoj ne pricamo suvise cesto ovde.Vec par puta sam naglasavao u nekim postovima koliko je lokacija bitna kada je u pitanju studiska akustika.Zbog cega?Pa upravo zbog quote-ovane recenice.Za novi studio sam odabrao lokaciju koju sam na svoju srecu imao u svome dvoristu i koja mi dozvoljava da dosta toga ispod 150hz "pustim napolje".Zasto bih trosio ogroman kesh zadrzavajuci to u sred sobe i pokusavajuci anulaciju kada ga jednostavno mogu pustiti da ide svojim putem.Za mene je najbolji akusticki materijal onaj koji nije potreban.Zasto Manifold recording nema betonski, pola metra debeo plafon i zilion kubika poroznog materijala unutra?...pa zato sto je Wes Lachot po meni vrlo racionalan lik koji pravi funkcionalne sobe i ne vrti se u krug resavajuci probleme koje je sam sebi napravio."Njegov" RFZ mi je bio inspiracija za buducu reziju i uskoro ce biti slika jer je upravo ovih dana radimo (odustao sam od ess) a on i dalje vrlo fura taj RFZ fazon sto se vidi i u planu novog studija koji se gradi u Sloveniji....znaci kod Nenada.Bilo je experimenata sa difuzorima na povrsinama prvih refleksija ali Wes i sam kaze da ce i RFZ da "uradi magiju" bez tone para upucanih u difuzore i toga se koliko vidim po novim projektima i dalje drzi.To sto slaze "ledo kockice" je po meni sviranje gitare....a projektovanje svakog akustickog elementa ponaosob svaki put ispocetka,za mene je sviranje u gusle gde nemas temperovane tonove vec gadjas sta stignes,ili sta hoces,svejedno....uglavnom....nemam stav o tome,neka radi kome se kako svidja,bitni su rezultati a iz Wes-ovih soba izlaze ludilo snimci.Nego kao sto rekoh....lokacija....jeftinije je sazidati studio gde treba, nego ga puniti i puniti kojecime u beskonacno.Takodje je poenta sa sto manje materijala uraditi sto bolji posao....i to vec rekoh ranije,....tako da, silni kubici potrosenog materijala i necijih para....nisu pozitivna stvar u sustini.Pozzz

Last edited by quake2; 12-02-2012 at 01:51 AM.
quake2 is offline   Reply With Quote