Quote:
Originally Posted by mekonin
Imam u skladistu 16.4 kvadrata kamene vune od 120kg/m3 i 9.6 kvadrata kamene vune od 75kg/m3 (obe debljine 5cm), moze li nesto od te vune da posluzi kod ovih improvizacija zarad odredjivanja uticaja na sobne modove?
|
Nisam ti predlozio nikakve improvizacije, to su saveti za eksperimente kod kojih nece biti uzaludnog truda (malo li je?!). Mozes tu tesku vunu iskoristiti za eksperimentisanje, ali vec ces i sam videti koliki i kakav uticaj imaju.
I dalje ti predlazem ona dva "jumbo" apsorbera ako zelis bolje rezultate... sa vunom od 10-15kg/m3 (Ecose u rolni ili sta vec...)
Quote:
Takodje razumem da ce mi u svakom slucaju biti potreban cloud sto vece povrsine, da li bi bilo sigurno da odmah krenem sa njegovom kontrukcijom? Recimo debljine 15cm od ove najteze vune, isto toliko odmaknutog od plafona?
|
Mislim da ti cloud od
SAMO najteze vune nece dati najbolje rezultate
Ne bih ga sada ukljucivao u pricu, njegov ce uticaj biti znatan... mislim da ce ti lakse biti da zakljucis uticaj tipa apsorbera i njegove pozicije u praznoj i rezonantnoj sobi.
Quote:
Sta bi jos bilo sigurno krenuti sa izradnjom pre merenja sa improvizovanim super-trap-ovima? Donekle sam u zurbi, a imam majstore koji su mi na usluzi.
|
Pa... merenja koja ti preporucujem ce ti sluziti da bi zakljucio sta treba da pravis. Bavis se istrazivanjem, razvojem i dizajnom svoje akustike...
Ne moze ti niko sa daljine bez ozbiljnog rada preporuciti sta da pravis a da ti garantuje dobre rezultate. Opisujem ti nacin kako to da uradis ti, ali moras da koristis mekanu kamenu vunu u velikim kolicinama, jer za to ti ne treba toliko veliko iskustvo i merna oprema.
Quote:
Ono sto je jos mozda problematicno kod mene je sto sumnjam da cu moci da stavljam bilo sta deblje od 20cm na bocne zidove (ukljucujuci air-gap) zbog opreme koja ce biti rasporedjena duz tih zidova, sto sam napomenuo ranije u thread-u.
|
Tu ces morati da se odlucis... ja razumem sta su tvoje potrebe, ali ti treba da budes svestan svojih ciljeva i svojih mogucnosti. Ako ti treba dobra akustika nesto moras zrtvovati. Moji tretmani koje profesionalno radim nisu tanki niti mogu biti, to nije stvar mojih sposobnosti nego stvar fizike. 20cm (ukupno sa vazdusnim zazorom) je malo za poroznu apsorpciju ako se zeli ista ozbiljnije srediti ispod 100Hz. Da ne kazem da je naivno

ocekivati tako nesto, da uradis u sopstvenoj akciji, bez angazovanja profesionalca, ili bez skupih sirokopojasnih rezonantnih apsorbera.
Vreme ti je da se dogovoris, sam sa sobom, sta, u stvari, ti zelis...