View Single Post
Old 06-02-2012, 02:30 PM   #7
Auralex
Junior Member

Default Re: Akusticki tretman studija: Kad/?to/Za?to/Kako??

Quote:
Originally Posted by Shot View Post
OK ok ok...
Postavio si pitanje na koje je nemoguće dati kraći odgovor od nekoliko stranica. Nitko ne ?eli zvučati pretenciozno i najpametnije, samo se borimo da ti damo ?to kraći odgovor, precizirajući detalje na koje treba obratiti pozornost i to kroz diskusiju. Diskusija je super dok se zadr?avamo u akademskim okvirima rasprave, bez međusobnog optu?ivanja i drago mi je da je tako

Feynman, poznati fizičar je u jednom intervjuu objasnio (googlay Feynman i WHY?) da na tako 'jednostavna' pitanja nije moguće dati odgovor koji nije kompleksan, jer uvijek postoji pitanje Za?to?. Akustika je ogromna, knjige su napisane, dru?tva osnovana, napravljen software koji se na ovaj ili onaj način bori sa aproksimiranjem stvarnog stanja, psihoakustika... Samo moja biblioteka sadr?i preko 500 različitih knjiga i publikacija, vlasnik sam hrpe mjerne opreme i nekoliko skupih licenci za software; a i dalje ne mogu ispucati odgovor iz rukava na tako jednostavno pitanje. Mislim da će se drugovi kolege ovaj put slo?iti sa mnom u potpunosti.

Jedini odgovor koji nije kompleksan (i taj uvijek mo?e? dati polaznicima predavanja) je: Potra?ite pomoć profesionalca. I ja mogu postavljati pločice, ali će ih profesionalac postaviti u kraćem vremenu i sigurno bolje. Pripremati nekog da bude jack-of-all-trades je po mom skromnom mi?ljenju krivo, zato jer onda ne bi postojala zanimanja određenog tipa, niti bi se znanost i primjena razvijale. Ne ka?em to zbog toga jer me je strah da neću imati posla, nego iz praktične spoznaje da pravi profesionalci uvijek tra?e pomoć drugog profesionalca jer kao ?to cijene svoje vrijeme i znanje, tako cijene i tuđe, jer je ono u konačnici i njihovo.

Preveliki je obim potencijalnih situacija s kojima se netko mo?e susresti, prostorije i monitori su stra?no različiti od slučaja do slučaja. Mjesta za kvalitetnu low end apsorpciju najče?će nema ni u bud?etu ni u prostoru, iako je to prva stvar na koju profići upozoravaju. EQ pali, ali sve dok problem ne postane vremenske naravi (problem ekscesne faze) jer ga onda vi?e nije moguće ispraviti ne zbog toga ?to ne?to ne valja sa fizikom prostora nego zbog na?eg slu?nog sustava koji 'čuje' na određen način. Ovo ima veze sa opaskom oko prvih refleksija. Difuzija je samo jedan drugi vid apsorpcije, ali u vremenu na način da uti?a signal ispod razine detekcije slu?nog sustava ili da ga 'ugura' u ?eljeni prag gdje onda dobivamo 'specijalne efekte', poput ASW. Sve te pojave zbivaju se u spektru koji je iznad 200Hz, a u njemu najbolje čujemo. Reverberacija je vremenska pojava, također. Ispod 200Hz dolazi do promjena u frekvencijskom odazivu zvučnika (koji je pojava minimalne faze), zbog male konačne udaljenosti relativno prema valnim duljinama, a većina tih anomalija mo?e se popeglati EQom i/ili razmje?tajem zvučnika (?to je boggy izvrsno napomenuo), gdje simulacije mogu biti pomoć kao polazna točka. Ali, bez apsorpcije na ovaj ili onaj način, uvijek ostaje problem vremenske komponente odjeka na niskim tonovima izra?ene kao konačna količina energije u zaostajanju iznad praga detekcije/integracije; i kao takve čujno prepoznatljive.

Zamislimo kocku beskonačne veličine s nevjerojatno čvrstim stranicama i izvorom zvuka u njoj. Jedino opadanje energije zvuka je kroz trenje između molekula zraka i za pretpostaviti je da će odjek u tom prostoru biti vrlo dug. A sad zamislimo kvadar koji ima konačne debljine zidova, udaljenosti poput prosječne sobe i nekakav izvor zvuka u području koje čujemo. Čvrstoća zidova opisana je (prividnim) otporom koji se mijenja po frekvenciji. Ona energija koja prodre izvan kvadra je isto kao da je apsorbirana unutar prostorije. Neki pojasi energije, stojni valovi, zadr?avati će se du?e zbog rezonancije. OK? Jo? uvijek imamo to isto trenje zraka, ali uz veću selektivnu propusnost (poroznost) zidova. Za?to se energija određene frekvencije zadr?ava u prostoru? Zbog prirode medija (zraka), koji svojim elasticitetom i niskim trenjem podr?ava tu pojavu; i zbog konačne geometrijske udaljenosti između ploha koje reflektiraju energiju u 'pravo vrijeme'. Ok, sad kad smo definirali potencijalne varijable imamo dva odabira. ILI prividno povećati količinu zraka u prostoriji (npr dodavanjem apsorptivnog materijala) ILI prividno smanjiti otpor zidova (npr izradom membranskih apsorbera). Bilo koji način od ova dva radi. Način 1. je manje selektivan i uti?ava sve redom, ali ne mjenja međusobne odnose brzine opadanja pojedinih frekvencija. Da bi uti?ao stojni val, mora uti?ati i sve ostale frekvencije, čime predstavlja stanoviti overkill (i u materijalu i u prostoru) i često kvari linearnost. Zahtijeva metode vraćanja energije u prostor (difuzorima, reflektorima i sl). Način 2. je selektivniji (ovisi o izradi) i predstavlja dobru polaznu točku za daljnju apsorpciju Načinom 1., za pojase gdje je potrebno.

Iz ovog je vidljivo da tretman jednog prostora nije moguće ostvariti primjenom samo jednog recepta za uspjeh. Vi?e, pa?ljivom optimizacijom pojedinih elemenata u sustavu zbog postizanja neutralnih međuodnosa energija pojedinih frekvencijskih pojasa u opadanju kao polaznu točku za daljnju obradu prema slu?nom sustavu računajući pri tome na integracijsku sposobnost uha.

LP,

Luka
Auralex is offline   Reply With Quote