View Single Post
Old 06-02-2012, 12:06 PM   #15
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Za Boggy-ja, zvucnici, slusalice, burn-in time...

Membrane od kevlara, papira, fiberglasa, karbon-fibera, nomex-a, bilo kakvih celuloznih mesavina i ostalo se takodje moraju razradjivati.
Metalni tweeteri nemaju problem sa dome (kalota) delom, ali im je vesanje ipak od impregniranog tekstila, najcesce... te se i oni moraju razradjivati. Ostali, tekstilni tweeteri se moraju razradjivati. Za ribone mislim da ne mora razradjivanje, ako neko zna bolje nek me ispravi.

Polipropilenske membrane ne trebaju razradjivanje ali kao sto sam rekao postoji vesanje... Evo da vidite na koje vesanje mislim (slika je u prilogu):
Ispod membrane zvucnika koja moze biti od materijala koji se ne treba razradjivati, postoji takozvani "spider" odnosno vesanje koje centrira kalem u linearnom motoru zvucnika. Moze se videti kao zuti talasasti tekstil, koji je obavezno impregniran da bi mu se kontrolisala svojstva (elasticnost, na primer).
Ispod tog tekstila se moze videti kalem sa namotajima, a ispod njega je magnet motora. Iznad je membrana, a one zice su izvodi namotaja, gde se zvucnik prikljucuje. Vidi se i ram (basket) koji drzi sve mehanicki na okupu.
Svi od impregniranog tekstila koji se savijaju ili uvrcu se moraju razraditi vremenom.
Attached Images

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 06-02-2012 at 12:34 PM.
boggy is offline   Reply With Quote