Quote:
Originally Posted by Shot
.......
Zanimaju me vrlo konkretni odgovori. Precizni i jednostavni da to malo dijete može shvatiti. A vas trojica ste otišli malo sad u neka svoja prepucavanja.
........
|
Ovo je forum... sluzi za diskusiju. Mozda si trebao odmah reci za sta ti trebaju odgovori, ko ce ga znati..... Ja cu ponoviti nesto opsirnije ono sto sam vec rekao ranije. Da ne bude zabune, nisam ti imao nameru nista prodavati...
Quote:
Karakteristično pitanje koje prosječan glazbenik/producent/kreativac postavi je "kako da sredim svoju prostoriju?". Moj odgovor je kombinacija apsorpcije i difuzije.
|
Joj... diplomatski odgovor... Moj odgovor na to pitanje je "Sredi bass u sobi a ostalo sredjuj kako ti se najvise svidja!"
Quote:
Onda čovjek skine Room EQ i dobije neko mjerenje. I što dalje.
|
Pa vec sam rekao, merenjem pozicionira zvucnike.
To radi tako sto postavi mikrofon na neko mesto na simetrali sobe, i pomera JEDAN zvucnik (recimo levi) sve dok ne nadje najravniji odziv. Zatim se pomeri malo mikrofon po osi, pa se ponovi postupak. Postupak se vrsi sve dok se ne nadje ukupno najravniji odziv. Da li ti treba teoretsko objasnjenje sta on pri tom radi? Zvucnik se pomera levo, desno, gore, dole, napred, nazad. Mikrofon stoji u visini usiju slusaoca i pomera se samo napred-nazad. Kada se sve zavrsi, preostali zvucnik se pozicionira simetricno levom i provere odzivi, koliko se razlikuju. Uvek se meri samo jedan zvucnik u jednom trenutku, o pozicioniranju moze da se procita vise u threadu o Mekoninovom studiju, ima cak i njegovih merenja.
Napominjem da se dobrim pozicioniranjem zvucnika i slusaoca moze dobiti mnogo na ravnijem odzivu, bez koriscenja apsorbera.
Merenjem sobnih modova, kao sto sam vec rekao, moze covek da zakljuci da ima sobne modove (

) na nekim frekvencijama, sto je mogao znati i pre nego sto je poceo meriti. Imace sest veoma jakih aksijalnih sobnih modova na svakoj osi po jedan primarni i jedan sekundarni izmedju 20Hz i 100HZ u maloj sobi.
Izrada panelnih i/ili membranskih apsorbera nije jednostavan posao ako covek nema barem akcelerometar da bi merio na kojim frekvencijama panel ili membrana rezonira. Proracuni i formule vaze priblizno i bez merenja se ne moze racunati da ce se frekvencija pogoditi pukom teorijom. Znaci, bez (ozbiljnog) profesionalca i projekta, ne preporucujem membranske ili panelne apsorbere, jer nema ni jednog nacina koji je brutalno jednostavan i uvek radi.
NLP je spomenuo viseslojne porozne apsorbere (cini mi se), ni to nije dostupno laiku.
Helmholzovi slat i perforirani apsorberi se nisu nesto preterano pokazali u kontrolabilnosti i efikasnosti (u praksi) tako da njih (ja licno) ne preporucujem.
Nesto sto je relativno jednostavno za amatera za niske frekvencije je meka kamena vuna, gustine oko 15kg/m3 sa propustljivoscu vazduha oko 5 kPas/m2 u jako debelom sloju (50cm)... to dosta dobro radi i ne moze se pogresiti.
Quote:
Kada da se odluči za apsorbere a kada za difuzore? To je ideja mog pitanja.
|
Ne znam zasto ta pitanja razdvajas. Osnovno je (UVEK) smiriti bass ispod 200Hz, za svaki tip dizajna svakog tipa sobe. Posle toga je stvar izbora nacina dizajniranja sobe. Ja preporucujem moj MyRoom Design jer se odlicno pokazao u malim sobama i jedini je kompatibilan sa surround sound monitoringom, a ako neko voli nesto drugo, soba u kojoj je smiren bass moze biti osnova za svaki drugi nacin obrade prvih refleksija.
Moj savet je da difuzore treba staviti na mestima svih prvih refleksija, PREKO vec postojece LF apsorpcije. Ta difuzija ne bi trebala smetati protoku vazduha pa preporucujem da je vazduhopropusna, imas u papirima koje sam linkovao objasnjenje.
Ako je to preskupo, onda je binarni difuzor preko tih apsorbera prihvatljivo resenje.
Da i to kazem, do ovog saznanja sam dosao ispitivanjem na terenu.
Kako?
Pa sobu u kojoj sredim bass najbolje sto mogu, organizujem test slusanje i slusaocu promenim tri tipa prvih bocnih refleksija, samo apsorptivnu, glatku i reflektivnu, i difuznu (pravi difuzor). 100% je uvek odgovor bio da im se vise svidja difuzna refleksija (vise detalja koje nikada nisu culi u zivotu i slicno).... ja tako saznajem sta je bolje od neceg drugog, pitam moje klijente sta im vise odgovara... i kod svih sam i dalje dobrodosao. Zato mozda zvucim "drugacije" od prica koje se mogu naci u knjigama i na internetu... no NLP je vec spomenuo da nisam sasvim usamljen u tome (dodao bih jos Thomasa Jouanjeana iz Northward Acoustics)
Quote:
.......Ali hajde da ovu temu probamo napraviti takvom da bude za laike, gdje mogu neke osnovne stvari "pohvatati" prije nego što bjesomučno krenu trpati mineralnu vunu u drvene okvire dok s tim ne popune sobu!
|
Slazem se, i tako sam i poceo... cemu merenje ako ne znamo sta cemo sa rezultatima je bilo prvo pitanje racionalnog coveka koji, recimo, zna sta bi sa izmerenim rezultatima, ali takodje zna da ne znaju svi to.
Dao sam i jedna jednostavan predlog apsorbera koji prstojno radi na LF, ali ne treba da ocekujes cudo od tih debelih "soft" apsorbera, oni mogu ici nesto ispod 100Hz, ali ne puno... uglavnom se osete kada se unesu u sobu.
Dalje bi mogli da pricamo o pozicioniranju velikih apsorbera, ali da se ne bih puno sirio i pisao dugacke postove, koje ce malo ko da cita, ovde cu stati pa ti postavljaj (konkretnija, molim te) pitanja ako je sta ostalo nejasno, oko pozicioniranja i tipova apsorbera.