Quote:
Originally Posted by Surfer
Znam da je teško kad se mora raspravljati o muzici(Talking about music is like dancing about architecture) ali evo drago mi je da ste uspjeli ovako dobro komentirati cjelokupnu situaciju i ovaj thread.
Ljudi znaju imati različita viđenja nekih stvari i često su zatvoreni za prihvaćanje nečeg što se razlikuje od njihovog standardnog razumijevanja(ovo se odnosi i na mene).
Do nekih nesporazuma je došlo zbog krivog tumačenja, čini mi se, moja poanta je bila da mikseta itekako ima utjecaja na miks, po meni više od akustike.
Neko se možda ne slaže sa mnom ali eto to je moje mišljenje.
Kad sam govorio o "zvuku miksa", i utjecaju miksete na "zvuk miksa" onda moram priznati da mi je teško shvatiti kako dosta vas ne razumije o čemu govorim.
Pa ljudi vade brown EQ module iz SSL-a i stavljaju Black EQ upravo da dobe drugačiji zvuk a vi meni tvrdite da ne postoji "zvuk miksa" tj. da je "zvuk miksa" ustvari isto što i odnosi instrumenata u miksu i frekvencije.
To naprosto nije točno.
Jer onda nitko nikad ne bi kupio Pultec EQ nego bi samo pojačao 10khz na bilo kojem ekvilajzeru.
A nekad je i jezik drugačiji ,teško se izraziti naročito preko interneta pa dođe do problema.
|
Kolega Surfer, istina je da je cesto tesko pricati o muzici, a najcesci je razlog upravo "manjak definicija i pojmova", sto je sa neke druge strane mozda i dobro za slobodu stvaranja.
Postoji i realan problem da ljudi ponekad tesko menjaju stavove, ali mislim da se u iznetim razlikama medju nama pre mogu videti razlicite liste prioriteta i razlicito shvatanje naizgled "istih" pojmova.
Ovde najpre mislim na definiciju "zvuka miksa". Za mene je ona nesto sira i podrazumeva i licni pecat samog miks majstora i zvuk miksera i outboarda (oko ovoga nema spora), ali i otisak sve (ne)savrsenosti monitoringa i akustike kroz odluke koje je miks majstor doneo na osnovu njih. Naravno, ne u istom omeru. Potpuno je tacno da je za izvezbano i iskusno uvo (kao sto je boggy i pisao) taj momenat akustike sve manje bitan (mislim da se tu svi slazemo), ali je bar u nekom pocetnom stadijumu nezamenljiv. Od ostale dve komponente, i dalje mislim da je ljudski faktor vazniji, tim pre sto sam miks majstor odredjuje sta ce i kako koristiti, koliko "transparentnih", a koliko sprava sa "karakterom", u kom modu i koliko "nagazeno". Dovoljno je samo cuti (i znati) razlike u radu E i G SSL kanala, koliko LA-2 drugacije "vozi" vokal od 1176, a G comp drugacije "steze" bus od 33609, da bi bilo kristalno jasno da okretati iste dugmice na razlicitim spravama ne daje isti rezultat i da svako parce opreme ima neki svoj sound.

Uostalom, svi mi malo-malo pa probamo ili kupujemo neko parce opreme prema svom senzibilitetu. Ovaj zvucni "potpis" miksera i outboard-a "sabran" sa licnim pecatom i senzibilitetom samog miks majstora ja bih mozda pre nazvao "
zvucnim karakterom miksa", a
ceo zvucni rezultat i utisak koji nosi nazvao
"zvukom miksa", nekako mi je logicnije, i mislim da se ceo tzv. nesporazum nalazi upravo tu i vise je terminoloske nego nacelne prirode. Pri tom, mozda ni moja "definicija" nije najsrecnija, ali su mi sada sasvim jasne nijanse oko kojih se "nismo razumeli".

Ocigledno je da svi aspekti o kojima bi mogli da vodimo raspravu nisu pokriveni nekim striktim "objekt jezikom", ali mozda je tako i bolje. Mislim da je poenta pre da istim komponentama koje ulaze u proces miksanja ne dodeljujemo istu vaznost, sto obavezno ne znaci da je neko u pravu, a neko u krivu.
Druga komponenta, koja, eventualno generise neslaganja je, po meni, razlicita lista prioriteta i dodela "tezinskih faktora" svakom od koraka u "proizvodnom lancu". Meni na toj listi visi prioritet od miksa imaju aranzman, performing, i izbor sound-ova koji dobrano uslovljavaju i sam miks. Miks mi, opet, ima veci prioritet od masteringa, sto ne znaci da se sa drugom listom prioriteta ne mogu napraviti dobri rezultati, makar to meni ne bilo blisko.
Iz moje perspektive u primerima koje smo imali priliku da cujemo, aranzman i izbor sound-ova su imali vecu vaznost za krajnji rezultat, bili veca "konstanta" i dali veci licni pecat pesmi od same opreme, ciji "doprinos" u svakoj od situacija ne dovodim u pitanje, ali u primetno manjem obimu.
Pozdrav.
P.S. Skapirao sam da su mi recenice malo preduge za forumsku komunikaciju. Trudicu se da to malo promenim radi opsteg dobra i na radost svih...