View Single Post
Old 03-02-2012, 08:35 PM   #95
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Kviz Pogodi miksetu

Quote:
Originally Posted by Synclavier View Post
......Da bi se doslo do ovoga, moje je misljenje da se mora proci ozbiljna skola slusanja u akusticki sredenom okruzenju, ako nista, a onda zato da bi se ovladalo "pravim odlukama" u miksu i alatima koji ih sprovode, za sta je najvazniji ispravan feedback kojim "bazdarimo" nase uvo za snalazenje u "akusticki nesavrsenoj" buducnosti.[/B] Svaki drugi pristup je mukotrpniji i dugotrajniji (bez neke garancije) i svodi se na "algoritam corave kokosi"......
samo da dopunim samog sebe posto me je Synclavier asocirao ovom... recenicom
Mislim da se dugotrajnim provodjenjem vremena i (kasnije) radom u akusticki sredjenim prostorijama razvija vestina zvucne percepcije, odnosno veoma jasnog razlikovanja bitnih od nebitnih stvari, kasnije je to moguce, bez obzira na lose akusticke uslove, zato sto osoba zna (od ranije) sta treba da slusa, odnosno na sta da obraca paznju, sto bi se mozda moglo i prevesti u nekakvu "rutinu". Te covek koji je sve to prosao moze na par (svojih) Focala i laptopom u hotelskoj sobi smiksati album bez ikakve akustike.
Perceptivnost coveka jako zavisi od sredstava putem kojih slusa zvukove (muziku u sirem smislu)... ne znam koliko je ta vestina ogranicena (ako jeste)... ali definitivno mnogi (ne toliko iskusni) ljudi nisu ni svesni (svojih) mogucnosti dok im se ne omoguce daleko bolji uslovi za rad, i sredstva/sistemi koji ne maskiraju bitne detalje.

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 03-02-2012 at 10:43 PM.
boggy is offline   Reply With Quote