View Single Post
Old 03-02-2012, 10:59 AM   #14
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Prostorija za probe u podrumu

Quote:
Originally Posted by Pere_ZD View Post
To je ok, ali ja sam već počeo raditi, ako naknadno bude potreban još jedan sloj izolacije, dodat će se. Nisam mislio na savjet u tom smislu, nego meni treba savjet od onoga ko zna što se stavi ispod letava, koji materijal, na koji način staviti da posluži svrsi?
Pa ne moze nikako posluziti svrsi za frekvencije ispod 100Hz... makar dodao dvadeset slojeva izolacije.
Quote:
Ne zanimaju me uopće savjeti tipa to ti je premalo para i neće ti to funkcionirati i točka,
Pa sto pitas onda? Koliko vidim, ti ves sve ionako znas, trebaju ti "samo" neki detalji...
Quote:
pa kad si već to napisa onda reci koliko ti misliš da mi je potrebno para i što napraviti da to funkcionira! Ja sam tu zato da dobijem savjete kako napraviti kvalitetno ovo što sam počeo, ali očito tu niko ne daje takve savjete!!! Ne želim nikoga uvriditi i još uvik se nadam da postoji netko ko će mi dati nešto konkretno!!!
Niske frekvencije ispod 100Hz (koje gradjevinska/arhitektonska akustika ignorise!!!) se ne mogu gipsom i kamenom vunom zaustaviti, nego ce zbog mass-air-mass rezonancije (i prelaganog gipsa) ta izolacija biti upravo gora na tim frekvencijama. Znaci za izolaciju niskih frekvencija moras raditi betonom i supljom ciglom punjenom suvim peskom, preko toga mora ici dodatna betonska ploca, a cela konstrukcija (zidovi, betonski stubovi, osnovna betonska ploca i pokrivna ploca od PUNOG betona) mora "plivati" na elasticnim nosacima i po moguctvu imati ukupnu rezonantnu frekvenciju ispod 5Hz. Za sve to tebi treba barem jos metar visine koju nemas. O parama (za projekat, materijal i izradu) ne znam da li treba da pricam... srecom te je to podrum i ispod je zemlja te je to puno jeftinije nego ojacavati konstrukciju ploce ispod cele ove skalamerije koju sam opisao koja moze biti teska i preko 50 tona, sto obicna stambena spratna ploca ne moze da izdrzi.

Primer Mike Valetovog studija nije tvoj slucaj, njegova prostorija je u fabrici, a NE u stambenoj zgradi, te tamo niko nece spavati u vreme dok Vale pravi buku. Njemu potencijalno moze smetati buka fabrike, ne znam da li on moze smetati fabrici... ali svejedno... muzika koju on producira ne zahteva apsolutnu tisinu te je izolacija koju je tamo NLP pravio upravo odgovarajuca za konkretan slucaj, nije svemoguca i to je sve.

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 03-02-2012 at 11:20 AM.
boggy is offline   Reply With Quote