Quote:
Originally Posted by Shot
Ali kada? Kako? Zašto? Pa najlakše je napravit okvir, natrpat mineralnom i objesit.
|
Naravno da je najlakse, a pri tom nema neku preteranu funkciju, kako si vec verovatno iskusio.
Poenta je apsorber koji NIJE lako napraviti (200Hz pa nanize) pa onda vracati refleksije nazad u sobu.
Prica o tankim apsorberima na mestu prvih refleksija je mozda najveci misleading koga sam ikada procitao na forumima... koji, pod jedan, nema veze s mozgom, i rezultat je takav da bi pametnije bilo ne raditi nista.
Ali ako to krenem na bilo kom drugom forumu osim ovog, kompanije koje prodaju takve "metode" i zive od toga, ce se osetiti ugrozene, te rizikujem da me napushe. Ponekad se javi neki korisnik koji i cuje i razmislja sopstvenom glavom, pa zakuka... ali to je retkost... vecina ljudi ce verovati u ono sto zele da veruju (da moze jednostavno i jeftino) makar i sopstvenim usima i izmerenim rezultatima zakljucili da im to nije opravdalo ulozeni trud.... te ce takve kompanije i metode uvek postojati... ne zbog toga sto to ima smisla, nego to ljudi traze, uklapa im se u "viziju"!
Quote:
Zašto da se davim s difuzorima koji su toliki pain in the ass za napraviti?
|
Difuzori su tvoj prijatelj, ako zelis translaciju miksa i ako ne zelis da trosis pet puta vise vremena na losiji rezultat koji TI mozes postici.
Quote:
I kako znati u kojem frekvencijskom području mi treba difuzija?
|
Nije bas sta tebi treba i sta bi ti voleo, nego sta ti manje smeta i sta ima smisla...
Donja granicna radna frekvencija je ogranicena udaljenoscu od slusaoca (cetiri ili tri talasne duzine), 1000Hz pa nagore je ok, ako nisi siguran. Gornja je ogranicena sirinom materijala koji ti je najdostupniji a samim tim i kompleksnoscu izrade (spominjao si neki "pain in the ass"

)... 19-25mm minimalna sirina well je ok. Bitno je da ti difuzor ne smeta vec uspostavljenoj apsorpciji niskih frekvencija, tako da vazduhopropusnost difuzora je neophodna.
Analizu toga smo objavili ovde:
AES Convention paper: Davidovic Z., Petrovic B.:
Acoustical Design of Control Room for Stereo and Multichannel Production and Reproduction - A Novel Approach, 129th AES Convention 2010, San Francisco, CA, USA
TELFOR Conference paper (english): Petrovic Bogic, Davidovic Zorica:
A new acoustical design of control room for multichannel production and reproduction, 18th Telecommunications Forum TELFOR 2010, Belgrade, Serbia.
White paper ovde ili
ovde.
Quote:
Ajde malo pametnih razmišljanja? Baš me zanima!
|
Evo... ne znam da li su pametna, ali su valjda razmisljanja