View Single Post
Old 03-02-2012, 08:26 AM   #3
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Kad/?to/Kako??

Quote:
Originally Posted by Shot View Post
Jasno mi je da ako slušam prostoriju i previše je "živa" (a recimo da želim da je to control room) onda ću trebati apsorpcije da ju smirim.
Ne smeta svaka zivost prostorije i nije cilj ubiti sve, treba nesto i sacuvati... i to je nastavak problema od malopre...
Najveci problem je smiriti frekvencije ispod 200Hz... a to nije sve sto treba smiriti, nego je najveci problem, to nam je najteze da uradimo a da u sobi ostane mesta za ista osim apsorbere! Tako da prica da li je soba ziva posle toga ili ne, je preuranjena... nisam do sada sreo ni jednog iz vase struke koji obozava sobu u kojoj mu divlja bass!
Quote:
A koji je to indikator da mi treba difuzija u prostoriji?
Mislim, najlakše je sve dobro zabit s apsorberima i doviđenja. Al znamo da je pretjerivanje loše. A što je dobro?
Uopste nije najlakse apsorberima smirivati frekvencije ispod 200Hz, i odgovorno tvrdim da svi proizvodi koji se mogu kupiti na trzistu a nazivaju se apsorberima, ne rade nista spektakularno ispod 200Hz, osim mozda modex plate od RPG, koji pressure based i NIJE jeftin ni malo.
Difuzori ti trebaju da vratis sve ono sto si sredjivanjem frekvencija ispod 200Hz pobio kao " collateral damage", i da pri tom napravis i difuzno polje u prostoriji, koje ti je najlaksi put ka dobroj translaciji miksa, veoma malo navikavanja, sto ti mogu potvrditi neki od clanova Rumskog.
Znaci, nema indikatora, odnosno ... indikator za difuziju ima zakucanu kazaljku u levo sve dok ih ne napravis!
Quote:
Pa i da sam izmjerio i izračunao koji je RT60... opet ne znam jel do željenog rezultata dolazim samo s apsorpcijom ili nekom kombinacijom i difuzije.
Mora biti i apsorpcija i difuzija, jer u jednom opsegu imas neumereno vece divljanje (niske frekvencije) i neumereno ti je teze smiriti sve to, a na drugoj strani lagani tretman izuzetno lako dovodi do rezultata... tako da treba da se primeni razlicit tretman za niske i za visoke frekvencije a da medjusobno ne smetaju jedan drugom. Kao kada bi se jedna vasa traka splitovala filtrima na low end i high end, i na svaki taj novi kanal primenili razliciti postupci obrade, pa to kasnije sabralo...
RT60 je dosta grub kriterijum zivosti prostorije, i mozes ga dobiti sa ili bez difuzije, nije neki precizan parametar kvaliteta, ali jeste nacin da saznas da li ti je soba preterano ziva ili preterano mrtva, ili preterano nehomogena po tom pitanju, koja nije prijatna ni za rad ni za boravak u njoj na duze vreme.
Cilj ti je da usaglasis RT60 sa standardima koji su opisani u ovim dokumentima:
1. "Multichannel surround sound systems and operations", AES Technical Council, Document AESTD1001.1.01-10, New York.
2. “Methods for the subjective assessment of small impairments in audio systems including multichannel sound systems”, ITU-R Recommendation BS.1116 (rev. 1), ITU, Geneva, 1997.
3. W. Hoeg, L. Christensen, R. Walker, “Subjective assessment of audio quality– the means and methods within the EBU”, EBU Technical Review Winter 1997, pp. 40-43.
4. "Listening conditions for the assessment of sound programme material: monophonic and two–channel stereophonic", EBU Tech. 3276 – 2nd edition May 1998, European Broadcasting Union, Geneva, Switzerland

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 03-02-2012 at 09:28 AM.
boggy is offline   Reply With Quote