View Single Post
Old 03-02-2012, 08:25 AM   #9
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Kad/?to/Kako??

Quote:
Originally Posted by Shot View Post
Ljudi, zanima me nešto!
hm... dobra pitanja postavljas... necu biti "kratak" sa odgovorom...
Quote:
Načitao sam se razno raznih tekstova, članaka, white papera i svega o tome kako napraviti apsorber, kako izračunati opseg difuzora, kako izbušiti helmoltze i svašta... i sve je to super... prosječno pametan čovijek se snađe i napravi to. Može se! (long live DIY!!)
Moze se napraviti svasta po "Master Handbook of Acoustics"... ali ne moze svasta da se primeni u maloj sobi. Mnogi "savetnici" koji piskaraju i savetuju nisu nikada uspesno sredili ni jednu sobu, a neki su samo uspesno procitali vise knjiga (ili jos gore, foruma...), gde opet, nisam nasao ni jednu knjigu koja se detaljno bavi USPESNIM postupkom i pristupom sredjivanju neke male sobe, ukljucujuci i veoma popularnu knjigu "Home Recording Studio Build it Like the Pros" Roda Gervaisa, koji je licno izjavio da u knjizi (naravno da) nije iznosio precizne detalje i nacine i postupke koje redovno koristi u svojim projektima sredjivanja studija, za koje upravo ti sada pitas... napravio je knjigu koja opisuje elemente profesionalne studijske akustike ali ne i udzbenik kako doci do SVOJE dobre akustike...
Quote:
Ali zapravo nigdje nisam pronašao dobar tekst koji bi objasnio kada napraviti nešto i zašto baš to!
Hm... dao si mi ideju hvala, pokusacu da napisem takav tekst. U nastavku cu pokusati da ti odgovorim.
Quote:
Konkretno:
Izmjerim prostoriju. Izračunam koji su stojni valovi. Izmjerim odaziv prostorije mikrofonom. Imam sad i vizualno na ekranu gdje su peakovi, dipovi. I što sad?
Ne moras meriti prostoriju da bi izmerio gde su sobni modovi (merenje zbog ovih razloga je mozda najvece zamlacivanje citalaca foruma!!!) zato sto bilo koji kalkulator moze to da ti izracuna, takodje cak i da ne koristis kalkulator, mozes biti prilicno siguran da ces imati po dva aksijalna sobna moda na svakoj od dimenzija sobe ispod 100Hz, sto je prilicno lose jer za takve apsorbere treba prostor koga vec nemamo.
Sva DIY merenja u sobi se svode na pozicioniranje zvucnika, koje mozes sebi razjasniti pracenjem threadova na rumskom. Mekoninov future studio je jedan od njih.
Izmerio sam gomilu soba i nikada nista nisam izmerio sto nisam vec ocekivao i mogao da sracunam na papiru. Najveci problem su aksijalni modovi koji su snazniji od ostalih (tangencijalni i bocni). Od aksijalnih modova treba se baviti primarnim i prvim sledecim, koji su najtezi za tretman jer zahtevaju enormno debele porozne apsorbere. Zatim je problem sa primarnim sto je skoro uvek snazna nula na mestu slusanja (po sirini) a najveca brzina vazduha (mesto za porozni aposrber) je bas tu, gde sedis! Pitanje je da li ces ustupiti mesto apsorberu a sebe izbaciti van... ... i to je tek pocetak problema...

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 03-02-2012 at 10:05 AM.
boggy is offline   Reply With Quote