Quote:
Originally Posted by Haxli
Opushteno, evo sushtina:
Kakve veze ovaj zakon ima sa sprechavanjem piraterije? (u praktichnom smislu)
Da li kapirash da se "recep za piletinu" izjednachava sa skidanjem piratskog softvera?
(i da tu negde i lezi cela poenta "shirine zakona" jer u oba sluchajeva jedan ce da plati
a vishe njih koristi tj dobija da koristi...)
Da li mozesh da mi objasnish kako to da firme koje imaju nevidjene shtete od piraterije stoje
protiv ovog zakona a ne uz njega... i zbog chega? (npr microsoft)
|
U prakticnom smislu zakon ima veze sa sprecavanjem piraterije na nacin da ce se: 1. konacno pokusat dovest u red problem intelektualnog vlasnistva na webu i 2. da ce drzava povecat svoj godisnji proracun iz poreza koji ce se placat na legalni download , koji ce se naravno brutalno povecat jednom kad zatvore ove ilegalne. Dakle, maknes sve file shering sajtove (koje i onako u 95 % slucajeva sluze za piratski materijal) i povecas legalni download.
Prica o receptu za piletinu jer kako je netko ovdje i sam rekao samo primjer da se lajcima objasni problem, ali on je naprosto glup i neistinit, jer da je on istinit svijet bi se morao pocet okretat unatrag... to bi znacilo da ja svom djetetu kupim knjigu za skolu, ali ne smijem mu je dat, jer sam je ja kupio... lol
Ti jako dobro znas da te iste firme prodaju i hardware tj. u zadnje vrijeme smartphone i touchpadove... tu trenutno stoji njihova najveca zarada...telefon ili pad ne mozes ukrast sa weba, ali materijal zbog kojeg si ga kupio da ga napunis definitivno mozes...dakle zasto bi nakon sto su ulozili milijarde dolara u razvitag tog hardweara (vodeci se trenutnim stanjem ilegalnog downloada) sada prihvatili cinjenicu da svojim kupcima na neki nacin moraju obznanit da ce ih kostat jos 5x toliko da kupe glazbu za to. Pogotovo microsoft koji nije kao apple razvio nacin legalne prodaje...Svima njima se isplati da za svoje proizvode postoji sto vise besplatnih stvari s kojim oni zapravo nemaju nikakve veze niti su zakonski u konekciji s njima...