View Single Post
Old 26-01-2012, 03:18 PM   #24
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: Wavesovi brandirani plugsi

Quote:
Originally Posted by Mogli View Post
Mogu ti reci da si u pravu, ovo sa miksovanjem, ali ipak druze bez alata nema zanata. Ne kazem ja da je zvuk Oliverovog magnetofona moj san, vec pricam o gustini zvuka koja se brate cuje sa stare kasete i na malim zvucnicima...Verovatno je covek imao i neki kvalitetni kompresor, a ne samo trakas...
Uf, ne bih mogao da se setim ?ta je imao od kompresora, u to vreme jo? nisam radio tamo, samo sam povremeno navraćao na snimanja. Znam da su posle bila dva para Valley People Dynamite-a i Urei 1178 (stereo verzija "srebrnog" 1176). Samim tim pretpostavljam da je ponuda kompresora u prethodnoj reviziji studija bila siroma?nija.

Danas bar ima? kompresora na tone (pa i Urei i Valley People) u softverskim verzijama. Mo?da rade malo drugačije od hardverskih originala, ali zato ljudi danas rade mnogo drugačije. Zato sam onomad pominjao workflow (tojest razliku između nekad i sad). I evo par stvari koje nisam pomenuo:

Recimo, "nekad" si gomilu stvari usnimavao sa kompresijom, ?to će reći da si u startu svirao/pevao kroz kompresor, pa si morao da svira?/peva? interaktivno sa njim. To je prosto bila tehnička neminovnost, po?to si (1) hteo da ?to vi?e odvoji? koristan signal od ?u?tanja trake, a i (2) nisi raspolagao neograničenim brojem kompresora u miksu.

Prosto, veliki broj odluka si morao da donese? već tokom samog usnimavanja, i praktično si tokom celog snimanja radio neku vrstu miksa. Trudio si se da ti odnosi u slu?anju budu ?to realniji, da bi odmah znao kako se neki instrument koji usnimava? pona?a u sklopu celine, po?to kasnije nisi imao ba? puno manevarskog prostora. Zato me čudi ?to "gustinu" pripisuje? čisto tehničkom aspektu stvari kad se već seća? "onog" vremena.

Danas se skoro sve odluke o zvuku ostavljaju za miks, a tu je jako lako izgubiti kontrolu nad događajem.

Pozdrav,

Vasa

P.S.
Quote:
Originally Posted by Everlast View Post
Da organizujemo contest 'ko je najzgodniji brendirani clan'!!

Last edited by awacs; 26-01-2012 at 03:23 PM.
awacs is offline   Reply With Quote