Quote:
Originally Posted by sRce
Procitao sam boggy jos jutros kad je izaso... ali mislim da je to marketing fora. Racunica na kraju preovlada.
|
Recimo... u srbiji NE MOZES uspesno proizvoditi (metalne) kutije za sprave... mislim mozes da napravis jednu... dve eventualno... da sve bude ok... Naruci seriju deset komada... i dobices deset RAZLICITIH! Mehanicki razlicitih...
Ajmo o zvucnicima... mozes napraviti kabinet za zvucnik... jedan... prototip... i recimo da mozes da napravis seriju kabineta da budu mehanicki isti (CNC pripremom)... ali ce da te s*ebu na lakiranju jer nece poshtovati RAL kartu.. te ce biti dva razlicita "crna" laka... odnosno.. majstor ce da nastavi iz druge kutije laka, od drugog klijenta, da ne bi nacinjao novu (pricali smo o ustedi?).... itd.... e sad je meni ostalo da objasnim MOM klijentu zasto je njemu u "interesu" da ima dve razlicito crne zvucne kutije.
Znaci... nije problem ni u parama, ni u masinama, ni u opremi, ni u znanju, ni u materijalima.... vec u ljudima... koji su takvi kakvi jesu... posledica je da imaju sve manje i manje posla, i da zatvaraju firme... pri tom sam vise nego jednom pokusao... i svaki put me je to na kraju kostalo i novca i vremena i zdravlja.... dzaba svadanje,... dzaba prica... nema pomoci.
Eto to je problem za Srbiju (iz nekakvog mog ugla).
Verovatno je pokojni Dzobs video neki drugi problem sa amerikancima, koji su mu kinezi resili bez suza, a jeftine nadnice mogu doci samo kao "jagoda na slag".
Filozofski se sve to moze pretociti u nekakav novac (vreme), kako inace zagovaras.... ali se takvim (preteranim) uproscavanjem dovodi u pitanje potpuno shvatanje o cemu je, zapravo, rec. Jer... organizovati
bolje armiju radnika, od najvece svetske sile, znaci mnogo vise od puke ustede i/ili zarade...