Re: Wavesovi brandirani plugsi
Moje misljenje je da svi mi jos uvek ucimo kako se mixa 100% digital. Opet ponavljam da je digital 'prazna tabla' i nema nikakvih farbi koje bi po defaultu neki DAW dodavao u poredjenju sa mixanjem na analognim konzolama i kanalima koji idu direktno s trake.
Neko zna i moze da mixa ITB jer mu je jasan taj princip i dodavanje farbi u mixu, mada je bolji/laksi pristup da je sam snimak vec do te mere obojen da kad 'pretrpi' digitalizaciju ima sve potrebno da legne u mix. Tu dolazimo do toga da je snimanje/postavka i izbor mikrofona/preampa, eventualno nekog outboard-a i sam performans nesto sto je najbitnije tj. ulaganje u front end. Koliko primecujem, ljudi to uglavnom zanemaruju i ne pridaju veliku vaznost tome stoga opterecenje sa sabirnicama i masteringom kao neka najvaznija resenja za njihove mixeve, a iskreno to su delovi kompletnog procesa koji i ne daju preveliki skok u samom kvalitetu mixeva.
Plugovi su sve bolji i pocinju da daju te 'neuhvatljive karakteristike' analognog procesiranja, ali, po meni, treba dobro prouciti osnovne principe audio engineeringa u smislu 'kako se nekad radilo' da bi ITB mixanje dalo rezultate koji se i ocekuju...
Dodao bi i da u danasnje vreme postoji neraskidiva veza izmedju analog/digital i treba poznavati prednosti i nedostatke ponaosob da bi stvari funkcionisale
Last edited by Everbeatz; 24-01-2012 at 01:29 PM.
|