Quote:
Originally Posted by Surfer
Pitaj ti tog Eddija koliko košta karta do Amerike, smještaj i koliko je cijena da ti budeš prisutan na miksu.
Pa onda računaj. 
|
E to je vec prearogantno. Naveo si prvi Nas-ov album kao primer dobre produkcije a disripektujes moguce odluke u procesu miksanja coveka koji ga je stvorio.
I ne mesam kruske i jabuke.
Amerikanac ima izbor, oce da angazuje anonimnog momka iz dupeta Evrope da mu miksa album za 300 $ po pesmi plus 400 $ dnevno koliko kosta dan studija, meni treba dan da smiksam pesmu u najboljem slucaju. Dakle 700$ po pesmi, a da ne pricam da je 300 $ honorar mali jer bih morao da putujem u inostranu zemlju i tamo da imam novca za trosak, znaci morao bih da dupliram cenu. Da li ce americki reper, koji nije u Universal-u ili Sony-u, ili kojoj vec major izdavackoj kuci, platiti meni 18 000 $ da mu smiksam album ili ce platiti 6000 $ jednom od najvecih majstora u struci iz Amerike, koji btw tvrdi da vec nekoliko godina radi sve ITB.
Poenta price je da u
ovom zanru ljudi i te kako ekonomisu i ne trose megalomanski novce, jer novaca vise nema.
Azad o kome sam pricao je ekskluzivac Universal-a, za zadnji njegov album nije bilo budzeta za mixing
I moze se tebi svidjati to ili ne, ali veliki broj ljudi danas radi ITB mixing. Ja ni u jednom trenutku ne favorizujem ITB nad OTB-om, ali je realnost da se radi ITB. I ITB nije razlog zasto nesto zvuci kao smece, jer eto primera albuma snimljenih u najskupljim studijima koji zvuce kao najgori ITB.
Ja razumem da si stariji od mene, i da si odrastao drugacije, i da si radio puno i slusao sam radove i postujem, zaista, ali isto tako mi nije jasno da kao kompozitor/aranzer toliko paznje samom cinu stvaranja pesme pridajes opremi kroz koju ce ta muzika da prodje.