View Single Post
Old 23-01-2012, 06:15 PM   #34
BlasterMaster
Senior Member

BlasterMaster's Avatar

Default Re: Noah "40" Shebib - intervju / setup

Quote:
Originally Posted by Surfer View Post
Ne, to nije poanta.
Jer nitko nije imao high end opremu osim high end studija.
pa normalno... sigurno hip hop (ne pricam o hip hop produkciji nego muzici i pokretu) nije nastao zato sto su afroamerikanci iz geta imali para na pretek... ... Niko od njih nije ni mogo da pridje do highend studia... tek kad su malo bili primeceni od strane menadzera ug klubova, dj host-ova, i ako su pritom zaradili nesto vise para mogli su da se obrate da pokusaju da dobiju termin... ko sto kaze KRSOne u dok.filmu Beef I: "we went to the studio...50 bucks... lot of moneeey"
i zato su producenti (u rep slengu bit mejkeri) i bili primorani da seku semplove, pa sp1200 pa eventualno roland, pa mpc i statijaznam, da bi iskazali svoj talenat preach-ovanja u ritmu... A da su imali para ... sigurno ne bi iskazivali svoju nemastinu kroz agresivne rime , vec bi svi pevali pesme tipa "aaaaoo - i feeel gooood" i bavili se nekom (u tadasnje vreme) mainstream muzikom

e sada na isti nacin hiljade "producenata" (beatmakeri u vocjkastim lupovima) sirom sveta, pokusavaju da uzmu deo kolaca i za sebe, da ukradu znanje od profesionalaca misleci da sve znaju i da mogu sami, i zele da provide for their family time sto prave matre za njihove "homie iz kraja" i pritom zarade neki dolar,evro,bilosta da bi kasnije ulozili u malo bolji zvuk (ako vec toliko vole samu muziku ko sto pricaju u toursima njihovih kucnih studia) ... i mi ma koliko ih mi pljuvali to je realnost... i kroz 20 godina, ti isti beat makeri ima da pricaju new skul producentima "eee u nase vreme nije bilo tih masina koje prikacis na glavu i zamislis zelju, i sama ti napravi matru i rep i kompresiju i mastering, nego fruti lups, pa seci bato sempl, pa na midi klavijaturici od 100 e dosviraj string, pa sve to u mbox pa kao master u vejvlabu satro" i to ce tada da spominju kao "eeeh zlaaatna vremena"

i ja sam za to da svako radi svoj poso, reperi nek repuju, producenti nek produciraju i sve to, i Jan je lepo objasnio... ali nekim beatmakerima/reperima ipak treba dati kreditsa...danas ima mnogo koji raaaazvaljuju kako rade (npr araab, bangladesh, lex) a ipak nista od opreme i ko zna cega... pa i alchemist radi u reasonu na mac buku i machine i ne treba mu nista drugo(iako ima digi mixer i outboard i mpc i mogucnost da ode u veci studio) ... i opet zaradjuje od toga i svi traze bas njegov zvuk...

Last edited by BlasterMaster; 23-01-2012 at 06:22 PM.
BlasterMaster is offline   Reply With Quote