View Single Post
Old 23-01-2012, 04:16 PM   #60
Braca
Senior Member

Braca's Avatar

Default Re: Peticija za ukidanje i zabranu delovanja SOKOJ-a...

Peticija je za sada glupost, sve dok zakon vazi, a milim da nijedna peticija nece moci da ukine zakon. Nego ajde da vam iznesem pikanteriju iz svog profesionalnog iskustva. Nije tacno da je 3 %, odnosno tacno je ali tek od decembra 2011 godine, pre toga su sve organizacije za kolektivnu zastitu autorskog i srodnog prava imale svaka svoju tarifu od 3%, s tim da je samo OFPS tuzio ljude i dobili ljudi lepo presude ( imam ih za sada 5 i podneo sam zalbe na njih tak da nisu jos pravnosnazne). Sud je lepo stao na stanoviste da svaka organizacija SOKOJ OFPS I PI imaju pravo da naplate svoju tarifu, u sred vazeceg zakona o autorskom i srodnim pravima koji predvidja naplatu jedinstvene Tarife od 3%. I jos nesto kad su pisali zakon siguran sam da su necije slike-fotografije bile ispred pisaca koji su srocili zakon, jer je sve sto je napisano protiv gradjana i protiv autora, oni imaju samo deklarativnu zastitu i sve probleme koje ste vec nabrojali. Cifra na godisnjem nivou je daleko veca nego sto mozete da pretpostavite, naravno novi zakon kaze da organizacije mogu da zadrze 10% prihoda za svoj rad a ostalo da podele autorima tako da je to srecno resenje za autore, ali hajde bas da vidim da li ce autori da dobiju te pare, bas bi voleo da vidim i to cudo!
Autorsko pravo je imovinsko pravo (ima karakter privatne svojine a sa njom nema zezanja), ima raznih resenja u svetu, pa tako u nekim ozbiljnim drzavama to rade privatne agencije i autori se uopste ne zale, jer im one podnose racun, prosto rade za njih (jer ocas posla autori mogu da uzmu drugu agenciju). U ove nase opravdano sumnjam da podnose racun kako treba iz mnogih razloga. Licno sam upoznao direktora SOKOJA i mislim da je to jedan gospodin koji odlicno razume problematiku i cenim njegov stav, ali ove druge agencije:nek nam je bog na pomoc!
Braca is offline   Reply With Quote