View Single Post
Old 16-01-2012, 08:41 PM   #8
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Default Re: Anketa: DeEsser prvi ili zadnji u vokal lancu?

Klasicne de-essere retko koristim. Kad treba de-essing koristim neki od kompresora sa sidechain funkcijom (Rchannel mi u zadnje vreme to radi). I zaista nekad mi je prvi u lancu, nekad zadnji, nekad malo pre i malo posle :S

Kod pevanja retko koristim de-esser, ako bas nesto iskoci, onda to otklonim rucno. Ali kod repovanja je zaista potreban jer su slova s veoma cesta i malo je tesko i mukotrpno editovati tolika S slova (bude ih i preko 300) (evo oko 15-ak ih je samo u ove dve recenice sto sam napisao ), narocito u srpskom jeziku i francuskom (francuski je pakao za sibilante i svetle mikrofone) i veoma je bitno lepo ih izvajati. Pensado i Ken Lewis (jedan od najpoznatijih hiphop miksera) stalno pricaju o de-essingu kao jednom od najbitnijih procesa kad su pitanju rap vokali, mada ja ne osecam potrebu za toliko in depth de-essing kad je u pitanju engleski jezik, njihovo sss je nekako prashkastije od nasheg vise je kao eshhh, nego esssss, ako me razumete... Ali eto Pensado kaze da ga koristi na pocetku lanca, u mom slucaju zavisi kao sto rekoh, nekad na pocetku, nekad na kraju, nekad po malo i tamo i ovamo, nekad uopste ne...
Jan is offline   Reply With Quote