Quote:
Originally Posted by iatros
"Odakle razorenoj zemlji posle WWII para za istrazivanje svemira kad nisu znali da'l su dosli il' su posli... Totalne gluposti. Mozda neka sitna spijunaza preko Tita od rusa do amerikanaca... mada ni to neverujem."
|
Hehe, u toj zemlji je 50-tih započet program iskopavanja rude i obogaćivanja uranijuma za potrebe reaktora u Vinči. To znam sticajem okolnosti, po?to je moja majka (inače lekar) provela ceo radni vek u Institutu za istra?ivanje nuklearnih sirovina u Beogradu radeći na za?titi od zračenja radnika i rudara. Postojala su jo? dva Instituta istog tipa (Jo?ef ?tefan u Ljubljani i Ruđer Bo?ković u Zagrebu).
Jedini aktivni rudnik je bio u Kalni blizu Zaječara, a i ta ruda je bila jako slaba. Ka?e mi majka da su im Amerikanci koji su dolazili u obilazak "skidali kapu" ?to iz tako lo?e rude izvlače toliku količinu korisnog materijala. Ka?u, njima bi to bilo neisplativo.
Izvinjavam se na off-topicu, ali sve to ide u prilog pravljenja spiska (u najmanju ruku neobičnih) skupih i zahtevnih projekata u zemlji koju zaista u to vreme "kuče nije imalo za ?ta da ujede".
Pozdrav,
Vasa